Biserica Pantheon din Paris, obiective turistice de vizitat in Paris

Biserica Pantheon, Paris

 

Panthéonul este o biserica neo-clasica din Cartierul Latin al parisului. A fost inial o manastire ce purta hramul Sfantului Genevieve (sfantul protector al Parisului), devenind mai tarziu locul unde aveau sa fie inmormantati eroii Frantei, rol pe care il indeplineste si in ziua de azi.

In anul 1744, regele Ludovic al XV-lea a jurat ca daca isi revine dintr-o boala misterioasa va inlocui vechea manastire a Sfantului Genevièv, aflata in ruine, cu un edificiu demn de numele sfantului protector al Parisului. Regele s-a vindecat, si l-a insarcinat pe marchizul de Marigny sa-i duca la bun sfarsit juramantul. Unul dintre protejatii marchizului, Jacques-Germain Soufflot (1713-1780) a proiectat biserica si astfel constuctia a inceput.

Fundatia a fost pusa in anul 1758, insa datorita unor dificultati de ordin financiar, nu a fost terminata decat abia dupa moartea lui Soufflot in anul 1789. Biserica a fost terminata exact la inceputul Revolutiei Franceze, astfel ca noul guvern revolutionar a ordonat ca aceasta sa fie trasnformata intr-un mausoleu in care urmau sa fie inhumati eroii Frantei.

In anul 1851 fizicianul Leon Foucault a demonstrat miscarea de rotatie a Pamantului in experimentul sau condus in interiorul Pentheonului, construind un pendul al lui Foucault de 67 de metrii chiar sub cupola centrala a bisericii. Sfera originala din fier folosita la constructia acestui pendul inca se afla in Pantheon dupa ce a fost returnata in 1995 de la Conservator.

Pe 30 noiembrie 2002, intr-o complexa si solemna procesiune, sase garzi republicane au carat sicriul lui Alexandre Dumas (1802-1870), autorul cartii "Cei trei muschetari", in interiorul Panthéonului. Impodobit cu catifea albastra si insciptionat cu motto-ul muschetarilor: "Un pour tous, tous pour un" (Unul pentru toti, toti pentru unul), sicirul a fost trasnportat de la locul inial de inhumare Cimetière de Villers-Cotterêts aflat in Aisne.

Fatada Panthéon-ului este modelata dupa Pantheonul din Roma, si are deasupra o mica cupola ce seamana cu cea a Catedralei Sf. Paul din Londra. Este localizat in cel de-al cincilea cartier al Parisului si se afla in varful Montagne Sainte-Geneviève, oferind o vedere superba asupra intregului oras.

Deasupra intrarii este insciptionat "Aux grands hommes la patrie reconnaissante" (Pentru mari oameni, patria recunoscatoare). Printre cei inmormantati aici se afla Voltaire, Rousseau, Honoré Mirabeau, Marat, Victor Hugo, Émile Zola, Jean Moulin, Marie Curie (singura femeie onorata astfel), René Descartes, Louis Braille si Soufflot, arhitectul bisericii. La intrarea in cripta se pot admira remarcabilele fresce ce prezinta scene din viata Sfantului Geneviève.

Vizitezi Biserica Pantheon?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Preturi intrare in Biserica Pantheon:
8 Euro adulti; 5 Euro reduceri
Program Biserica Pantheon:
Aprilie-Septembrie: 10:00-18:30; octombrie-martie: 10:00-18:00. Inchis pe 1 decembrie, 1 ianuarie si 25 decembrie
Telefon Biserica Pantheon:
01-44-32-18-00
Vacanta in Paris cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Paris:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Paris:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Biserica Pantheon:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!