Notre-Dame din Paris, obiective turistice de vizitat in Paris

Notre-Dame, Paris

Vacanta in Paris?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 46 € / 2 pers
CAUTA HOTEL

Intr-un spatiu care a fost locuit inca din vremea romanilor, Catedrala Notre-Dame este chintesenta orasului. Intre 1163 si 1375, armate de mesteri au lucrat pentru a crea capodopera arhitecturii gotice. Catedrala a devenit punctul de intalnire al breslelor de mestesugari si un loc de educatie renumit in toata Europa.

Pe fondul acestor realizari a fost construita cea mai faimoasa universitate a lumii, ce are sediul la Paris, Sorbona.
Catedrala a platit tribut schimbarii vremurilor, neglijentei si vandalismului, mai ales in secolul al XVIII-lea. Revolutia a insemnat sculpturi furate si statui decapitate. Pana la momentul in care Napoleon s-a incoronat imparat aici, in 1804, catedrala a fost lasata intr-o stare de plans.

Romanul "Notre-Dame de Paris" al lui Victor Hugo, scris in 1831, a fost un element ce a stimulat planurile de restaurare, iar activitatea istoricului si arhitectului Eugene Viollet-le-Duc a inceput in 1844, redandu-i Catedralei splendoarea sa din trecut. Astazi, Notre-Dame ramane o capodopera a stilului gotic francez, aratand in mare parte asa cum a fost conceputa initial. Ea este dovada pasilor facuti in dezvoltarea catedralelor gotice.

Casele medievale si strazile inguste au fost maturate in secolul al XIX-lea, odata cu planul de largire a pietei spre care se deschide magnifica parte de vest a Catedralei Notre-Dame. Parvis, provenit din latinescul paradisus, a fost numele dat spatiului deschis din fata unei catedrale sau biserici. Oamenii puteau sta aici pentru a studia sculpturile cu scene biblice ale fatadei - o introducere importanta in povestirile biblice, intr-o epoca in care congregatiile erau in mare parte analfabete.

Avand doua turnuri gotice, fatada de vest are trei portaluri impunatoare. In Evul Mediu, statuile si sculpturile de aici erau frumos pictate. Portalul central descrie Judecata de Apoi, cu Christos si Curtea Celesta. Cele mai vechi sculpturi ale Catedralei (1165-1175) sunt cele de pe portalul drept.

Ele ilustreaza viata Sf. Ana, iar una dintre ele o infatiseaza pe Fecioara Maria ara-tandu-i-l pe Christos regelui Ludovic al VII-lea, care sta in genunchi, si ctitorului, episcopul Sully. Portalul Fecioarei, cel din dreapta, arata incoronarea, reinvierea si ridicarea la ceruri a acesteia, inconjurata de sfinti, ingeri si semne ale zodiacului.

Deasupra portalurilor este Galeria Regilor. Cele 21 de statui ale regilor din Vechiul Testament sunt reconstruite. Originalele, daramate de revolutionarii care au crezut ca sunt statui ale monarhilor, au fost redescoperite in 1977 in timpul unei excavatii. Fragmente din acestea se gasesc la Musee de Cluny.

Si mai sus, deasupra magnificei ferestre circulare, este Galerie des Chimeres, o balustrada ornata cu figuri grotesti de demoni, pasari si animale ciudate, toate din piatra. Gurguiele si Quasimodo, cocosatul de la Notre-Dame, au rolul principal in memorabila „Notre-Dame de Paris" a lui Victor Hugo. Refacute de Viollet-le-Duc, gurguiele erau menite ca scurgeri pentru apa de pe acoperis. Urca in turnuri pentru a le vedea de aproape.

Concepute original pentru a fi sustinute de spirale, turnurile au o inaltime de 69 m. Sa urci cele 238 de trepte ale turnului nordic nu e treaba usoara; iar alte 140 de trepte duc in varful turnului sudic, insa privelistea spectaculoasa ce se deschide asupra orasului merita osteneala urcusului.

In turnul din sud sta atarnat clopotul "Emmanuel", cu 13 tonuri. Este singurul dintre clopotele Catedralei care a scapat distrugerii din timpul Revolutiei si este renumit pentru tonalitatea sa pura. A fost re-turnat in bronz in 1686 si este nevoie de opt oameni pentru a trage clopotul.

Contrafortii
Celebrii contraforti, tipici catedralelor gotice inalte, au fost construiti pentru prima data intre 1220 si 1230. Fiecare dintre ei are un canal care sa-i permita apei de ploaie sa se scurga. Cei din est au o deschidere de 15 m.

Interiorul
Aspectul gotic traditional al interiorului Catedralei este dat de nava cu cele zece compartimente, marginite de doua culoare ce inconjoara corul. Peretii au 37 de bolti, construite in secolele XIII-XIV Pentru a vedea cel mai bine rosaza, asaza-te la intersectia dintre nava si transept.

Ferestrele

Catedrala are trei rozase magnifice. Fereastra dinspre nord, care cu siguranta nu trebuie ratata/masoara in diametru nu mai putin de 21 m. Sticla s-a pastrat aproape integral din Evul Mediu. Ea o infatiseaza pe Fecioara Maria, inconjurata de figuri din Vechiul Testament Fereastra vestica, deasupra intrarii centrale, a fost terminata in 1490, dar restaurata in secolul al XIX-lea.

Si aceasta o infatiseaza pe Sfanta Fecioara. Fereastra sudica, care inca mai pastreaza o parte din sticla originala din secolul al XI-lea, il arata pe Hristos inconjurat de ingeri, Sfinti si de cei 12 Apostoli.

Vitraliile originale ale ferestrelor navei au supravietuit pana in 1771, cand Ludovic al XV-lea a proclamat ca vitraliile nu mai sunt la moda si le-a inlocuit cu geamuri de sticla obisnuita. Acestea au fost schimbate in 1965 cu vitralii moderne de factura abstracta, create de Jacques Le Chevallier.

Transport public pentru Notre-Dame:
Cu metroul si cu autobuzele 21, 24, 27, 38, 47, 85 si 96
Preturi intrare in Notre-Dame:
Intrarea libera
Program Notre-Dame:
zilnic intre orele 8:00 si 18:45 si intre orele 8:00 si 19:15 Sambata si Duminica
Telefon Notre-Dame:
(01) 4234 5610
Ghiduri de calatorie Paris:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Paris:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Notre-Dame:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!