Vezuviu din Pompei, obiective turistice Pompei

Vezuviu

Obiectiv turistic din Pompei

Italia are multi vulcani inalti si activi - cel mai interesant fiind vulcanul Etna din Sicilia -, dar niciunul dintre ei nu este la fel de cunoscut precum Vezuviul, a carui eruptie catastrofala din anul 79 i.Hr. a ingropat in cenusa, prezervandu-lein forma originala, doua orase romane de renume, Pompei si Herculaneum. Astazi, vulcanul este in stare latenta - pe moment, cel putin (dar se asteapta oricand o noua eruptie) - si poate fi admirat de catre turisti fie din largul Golfului Napoli, fie mai de aproape, de la marginea craterului sau.

In secolul I I.Hr., locuitorii din Golful Napoli si-au dat seama ca era ceva in neregula cu Vezuviul. Un cutremur ce a avut loc in anul 63 I.Hr., cu 16 ani inainte de catastrofala eruptie, a devastat regiunea, avertizandu-i pe locuitorii acestui tinut ca valvataia subterana isi intetea fortele.

Alte avertismente s-au facut simtite cu cateva zile inainte de producerea catastrofei, cand vulcanul a inceput sa fumege si sa produca niste zgomote infioratoare, avertisment ignorat in prima faza de locuitorii de la poalele sale - la urma urmelor, nu se cunostea ca vulcanul sa mai fi erupt vreodata. Si totusi, Vezuviul, sau Vesubius cum i se spunea in acele vremuri, inseamna "cel nestins".

Pe 24 august, anul 79 I.Hr., vulcanul a demonstrat ca numele nu-i fusese dat fara rost. in dimineata acelei zile, varful de bazalt al vulcanului a explodat, propulsand in aer un nor de cenusa incinsa, gaze si pietre. Doua zile aveau sa treaca pana cand soarele a putut lumina din nou regiunea. in numai cateva ore, orasul Pompei a fost ingropat in lava si cenusa vulcanica.

Cei 2.000 de locuitori care nu au reusit sa fuga din oras au murit asfixiati de gazele toxice. Pana seara aveau sa se prabuseasca si peretii interiori ai vulcanului, provocand noi distrugeri, inclusiv un torent de lava vulcanica ce avea sa ingroape si orasul vecin, Herculaneum. Ultima activitate a vulcanului a avut loc in 1944 - producerea unei noi eruptii este doar o chestiune de timp.

 
Bilete de avion spre Pompei:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Vezuviu:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne