Bazilica Eufrasiana din Porec, obiective turistice Porec

Bazilica Eufrasiana, Porec

Obiective turistice Porec

Pe o straduta de pe latura vestica drumului din castrul roman si, in sfarsit, o placuta anunta Eufrazijeve bazilike.

Pe scurt, se poate spune ca Bazilica Eufrasiana este unul dintre cele mai pretioase complexe paleocrestine conservate aici, si acest lucru ar putea fi indeajuns deoarece restul este explicat de aerul bizantin care o inconjoara, ce se respira intre mozaicurile din interior.

Dar iata si cateva informatii in plus: constructia a inceput in secolul VI, pe vremea episcopului Euphrasius, pe fundatiile unui edificiu precedent, oratoriul San Mauro care a fost primul episcop al zonei locuite si martir.

Printr-o poarta moderna se intra intr-un atriu cvadri-partit, unde atentia este imediat atrasa de capitelele bizantine ce orneaza coloanele; acest cadru, construit in secolul VI, este inconjurat de un portic care gazduieste lapidariul.

Mozaicurile fatadei au fost refacute la sfarsitul secolului XIX (au ramas doar fragmente originale).

In interior, dupa cutremurul care a lovit orasul la jumatatea secolului XV, a fost refacut peretele meridional al naosului central, in rest, biserica conserva lucrarea originala, in care este izbitor ritmul sever imbinat cu pretiozitatea usoara: cele trei naosuri, separate prin coloane din marmura greaca cu capitelii romane si bizantine cu cos sau zoomorfe care poarta insemnele lui Euphrasius, se incheie in tot atatea abside, cu partea centrala larga si profunda, si lateralele mai mici si semicirculare.

Edificiului din secolul VI i-au fost adaugate deco-ratiunile intradosurilor din stanga, mozaicul cu Hristos care incoroneaza doi sfinti din absida naosului din dreapta si partile ramase din absida naosului din stanga. Vasul sfant care se sprijina pe patru coloane cu mozaicuri pe partea de deasupra, este din 1277; basoreliefurile au fost refacute din fragmente originare. Este bine sa priviti in jur pentru a nu ceda imediat in fata luminii care vine dinspre naosul central, spre care privesc cu totii.

Absida centrala focalizeaza atentia datorita luminozitatii decoratiunilor ce o acopera si porneste dinspre podeaua cu mar-chetarie din marmura alba, verde si profir, trecand in jocul pietrelor (incrustatii in alabastru, intarsii de marmura rosie, smalturi galbene si albastre si o dunga de marchetarie cu pietre dure) care brodeaza soclul de deasupra scaunelor. Aceasta miscare a luminii isi gaseste punctul culminant in mozaicurile (sec. VI) micului colt absidal si al arcului triumfal, care reda Hristos si apostolii, in vasul de arama Fecioara pe tron intre ingeri si sfinti si, in partea de jos, scene ale constructiei Templului.

In acest punct se poate continua urmand fluxul multimii, dinspre naosul din stanga, unde se afla o podea in mozaic, din secolul V, spre capela triabsi-data cu arca lui Sant Mauro si Eleuterio (jumatatea sec. XIII). Intorsi in atrium-ul de intrare in biserica, se poate admira baptisteriul (sec. VI) care pastreaza numai cateva bucati de mozaic.

In apropiere, episcopatul contemporan, cu trei naosuri absidale sunt parti originale de stucaturi.

Din iulie pana in septembrie, in biserica Eufrasiana se asista la concerte de muzica clasica (marti si vineri, orele 21), in timp ce nume ale jazz-ului international dau spectacole in spatiul deschis din Lapidarium (miercuri, orele 21). Pentru cei foarte tineri, in centrul orasului se afla discoteca Capitol (Vladimira Nazora 9), in timp ce disco-barurile, ca International Club, se gasesc in zona Zelena Laguna.

Bilete de avion spre Porec:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Bazilica Eufrasiana:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne