Basilica di San Pietro din Roma, obiective turistice de vizitat in Roma
Home / Orase / Obiective turistice Roma / Basilica di San Pietro

Basilica di San Pietro, Roma

Vacanta in Roma?
Pune in bagaj jucaria potrivita pentru cel mic!

Este imposibil sa nu te impresioneze Basilica di San Pietro (Bazilica Sfantului Petru): este cea mai mare biserica, reprezinta inima romano-catolicismului, serveste drept punct de plecare in pelerinaje si este inzestrata cu un dom uluitor, proiectat de Michelangelo, oferind o priveliste care iti taie respiratia asupra unei mari parti din Cetatea Eterna.

Biserica isi datoreaza pozitia si legitimitatea spirituala apostolului Petru, primul papa, despre care se crede ca a fost inmormantat aici dupa crucificarea sa in anul 64 sau 67, in Gradinile Imperiale, nu departe de biserica.

Prin anul 135, sau mai devreme, se pare ca aici a fost construit un altar, dar prima biserica atestata documentar a fost inceputa in jurul anului 326 de catre Papa Silvestru I, in timpul domniei lui Constantin cel Mare, primul imparat crestin.

Aceasta biserica a rezistat pana in anul 1452, cand starea ei precara l-a determinat pe Papa Nicolae al V-lea sa inceapa construirea uneia noi.

Au trecut aproape doua sute de ani pana cand noul lacas a fost terminat; in acest timp, cei mai buni arhitecti ai vremii au facut o multime de planuri succesive sau au lasat proiectele pe jumatate neterminate.

Prima propunere semnificativa a venit din partea lui Bramante in 1506, un proiect care prevedea o constructie in jurul bisericii, dispusa in forma de cruce greceasca. Urmatorul proiect a fost al lui Antonio da Sangallo in 1539, dar era un plan care cerea modificarea lucrarilor in curs pentru a face o biserica ale carei schite se bazau pe forma crucii latine.

Rafael, Baltassarc Peruzzi si Giuliano da Sangallo au contribuit si ei. In 1576 a fost randul lui Michelangelo, care avea 72 de ani, numit sa puna cap la cap proiectul care devenea din ce in ce mai confuz. Imediat, Michelangelo a dat deoparte proiectul lui Sangallo si a demarat lucrarile pentru construirea domului - atat clopotnita, cat si cele doua coloane distinctive ale cupolei sunt opera lui.

In 1605, Carlo Maderno a reinstalat crucea latina si a largit si fatada, aducand-o aproape de aspectul ei de acum. Apoi, Bernini a creat scuarul magnific - Piazza San Pietro - si a facut cateva modificari minore la interior. Lacasul a fost, in sfarsit, sfintit, in anul 1626 de catre Papa Urban al VIII-lea, la exact 1.300 de ani de la construirea bisericii originale.

La Pieta
Este, probabil, cea mai valoroasa sculptura renascentista. La Pieta a fost realizata in anul 1499 si este singura capodopera semnata de Michelangelo.

Opera de arta, care poate fi vazuta in Basilica Sfantului Petru din Vatican, o infatiseaza pe Fecioara Maria tinandu-l in brate pe Iisus Hristos dupa crucificare.

De-a lungul istoriei, La Pieta a suferit mai multe deteriorari. Cea mai importanta a avut loc, insa, in 1972, cand un geolog bolnav mintal a lovit cu un ciocan sculptura, strigand: "Eu sunt Iisus Hristos!"

Mai grav a fost ca, unele dintre bucati au fost luate de martori iar multe dintre ele nu au mai fost returnate, printre care si nasul, care a fost reconstruit dintr-o bucata taiata din spate.

Transport public pentru Basilica di San Pietro:
Statia de metrou: Cavour
Preturi intrare in Basilica di San Pietro:
Intrarea libera
Program Basilica di San Pietro:
8am-12.30pm & 3-7pm Apr-Sep, 8am-12.30pm & 3-6pm Oct-Mar
Telefon Basilica di San Pietro:
06 978.44.950
Vacanta in Roma cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Roma:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Roma:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Basilica di San Pietro:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!