Basilica di San Pietro din Roma, obiective turistice de vizitat in Roma
Home / Orase / Obiective turistice Roma / Basilica di San Pietro

Basilica di San Pietro, Roma

Vacanta in Roma?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 46 € / 2 pers
CAUTA HOTEL

Este imposibil sa nu te impresioneze Basilica di San Pietro (Bazilica Sfantului Petru): este cea mai mare biserica, reprezinta inima romano-catolicismului, serveste drept punct de plecare in pelerinaje si este inzestrata cu un dom uluitor, proiectat de Michelangelo, oferind o priveliste care iti taie respiratia asupra unei mari parti din Cetatea Eterna.

Biserica isi datoreaza pozitia si legitimitatea spirituala apostolului Petru, primul papa, despre care se crede ca a fost inmormantat aici dupa crucificarea sa in anul 64 sau 67, in Gradinile Imperiale, nu departe de biserica.

Prin anul 135, sau mai devreme, se pare ca aici a fost construit un altar, dar prima biserica atestata documentar a fost inceputa in jurul anului 326 de catre Papa Silvestru I, in timpul domniei lui Constantin cel Mare, primul imparat crestin.

Aceasta biserica a rezistat pana in anul 1452, cand starea ei precara l-a determinat pe Papa Nicolae al V-lea sa inceapa construirea uneia noi.

Au trecut aproape doua sute de ani pana cand noul lacas a fost terminat; in acest timp, cei mai buni arhitecti ai vremii au facut o multime de planuri succesive sau au lasat proiectele pe jumatate neterminate.

Prima propunere semnificativa a venit din partea lui Bramante in 1506, un proiect care prevedea o constructie in jurul bisericii, dispusa in forma de cruce greceasca. Urmatorul proiect a fost al lui Antonio da Sangallo in 1539, dar era un plan care cerea modificarea lucrarilor in curs pentru a face o biserica ale carei schite se bazau pe forma crucii latine.

Rafael, Baltassarc Peruzzi si Giuliano da Sangallo au contribuit si ei. In 1576 a fost randul lui Michelangelo, care avea 72 de ani, numit sa puna cap la cap proiectul care devenea din ce in ce mai confuz. Imediat, Michelangelo a dat deoparte proiectul lui Sangallo si a demarat lucrarile pentru construirea domului - atat clopotnita, cat si cele doua coloane distinctive ale cupolei sunt opera lui.

In 1605, Carlo Maderno a reinstalat crucea latina si a largit si fatada, aducand-o aproape de aspectul ei de acum. Apoi, Bernini a creat scuarul magnific - Piazza San Pietro - si a facut cateva modificari minore la interior. Lacasul a fost, in sfarsit, sfintit, in anul 1626 de catre Papa Urban al VIII-lea, la exact 1.300 de ani de la construirea bisericii originale.

La Pieta
Este, probabil, cea mai valoroasa sculptura renascentista. La Pieta a fost realizata in anul 1499 si este singura capodopera semnata de Michelangelo.

Opera de arta, care poate fi vazuta in Basilica Sfantului Petru din Vatican, o infatiseaza pe Fecioara Maria tinandu-l in brate pe Iisus Hristos dupa crucificare.

De-a lungul istoriei, La Pieta a suferit mai multe deteriorari. Cea mai importanta a avut loc, insa, in 1972, cand un geolog bolnav mintal a lovit cu un ciocan sculptura, strigand: "Eu sunt Iisus Hristos!"

Mai grav a fost ca, unele dintre bucati au fost luate de martori iar multe dintre ele nu au mai fost returnate, printre care si nasul, care a fost reconstruit dintr-o bucata taiata din spate.

Transport public pentru Basilica di San Pietro:
Statia de metrou: Cavour
Preturi intrare in Basilica di San Pietro:
Intrarea libera
Program Basilica di San Pietro:
8am-12.30pm & 3-7pm Apr-Sep, 8am-12.30pm & 3-6pm Oct-Mar
Telefon Basilica di San Pietro:
06 978.44.950
Ghiduri de calatorie Roma:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Roma:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Basilica di San Pietro:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!