Muzeele Vaticanului din Roma, obiective turistice de vizitat in Roma
Home / Orase / Obiective turistice Roma / Muzeele Vaticanului

Muzeele Vaticanului, Roma

 

Daca te gandesti la muzee importante, e greu sa nu-ti zboare gandul la cele ale Vaticanului. Poate ca alte galerii au mii de exponate, dar niciuna nu poate oferi lucrari de arta care sa includa incaperi intregi pictate de Rafael si frescele de pe tavanul Capelei Sixtine.

Expozitiile sunt raspandite prin cateva muzee si sute de incaperi, iar ca sa le vizitezi pe toate trebuie sa parcurgi cam 8 kilometri.

Viziteaza obiectivele principale Muzeul Pio Clementino, Capela Sixtina, Camerele Rafael si Pinacoteca, apoi vezi muzeele care iti trezesc interesul. Asta inseamna ca poti alege intre expozitia de arta egipteana antica a Muzeului Gregoriano Egizio si expozitia de arta etrusca a Muzeului Gregoriano Etrusco.

Sau poate insemna sa alegi intre incaperile dedicate artei moderne sau pagane, sa admiri tapiseriile si manuscrisele valoroase, sa cutreieri culoare pline de harti vechi sau prin camere pline cu mobila medievala si sculptura clasica. Orice vei alege, aloca mult timp si incearca sa vii devreme - in plin sezon turistic, cozile pot fi ingrozitor de lungi.

Muzeele Vaticanului au suficiente sculpturi clasice cat sa dainuie pentru o viata. Daca vrei sa le vezi pe cele mai frumoase, mergi direct la Muzeul Pio-Clementino, construit in secolul al XVII-lea de Papa Pius al VI-lea si Papa Clement al XIV-lea. Cele mai remarcabile piese ale muzeului sunt expuse in Cortile Ottagono, sau Curtea Octogonala.

Aici vei vedea faimoasa "Laocobn", sculptata pe Insula Rhodos in anul 50, dar redescoperita in apropierea Colosseumului in 1506. Lucrarea a influentat mult arta renascentista, asa cum a facut-o si o alta lucrare din curte, celebra "Apollo Belvedere", o sculptura romana din anul 130 copiata dupa o veche lucrare greceasca din anul 330 I.Hr.

Cele mai importante opere din Muzeele Vaticanului sunt:

Scoala din Atena
Pictorul Rafael Sanzio a fost chemat de la Roma pentru a fi angajat de Papa Iulius al II-lea sa decoreze camerele apartamentului pontifical.

Intr-una dintre incaperi, Rafael a reusit una dintre cele mai importante capodopere ale sale: (Scoala din Atena), realizata intre 1510 – 1511, cu noua ani inainte ca artistul sa treaca in nefiinta.

Creatia poate fi vazuta intr-una dintre Salile Rafael iar in prim – plan sunt Platon si discipolul sau, Aristotel.

Izgonirea din Rai
In acelasi timp cu Rafael, Michelangelo Buonarroti a inceput crearea tavanului celebrei Capela Sixtina, lucrare care a durat nu mai putin de 4 ani si care se intinde pe o suprafata de 500 de metri patrati. Fresca Pacatul originar si Izgonirea din Rai, dupa cum ii spune si numele, reprezinta izgonirea din Rai a lui Adam si Eva, in urma pacatului savarsit de cei doi, care au muscat din fructul oprit.

Judecata de Apoi
Fresca face parte tot din Capela Sixtina si a fost pictata de Michelangelo deasupra altarului Capelei Sixtine. 5 ani a durat realizarea picturii, intre anii 1536 si 1541 si a fost dezvelita pe 31 octombrie 1541, la 29 de ani dupa ce frescele de pe plafon au fost aratate lumii intregi. Tema reprezinta sfarsitul lumii si judecata acesteia iar in mijloc pot fi vazuti Iisus Hristos si Fecioara Maria, alaturi de mai multi sfinti.

Facerea Lumii
Una dintre cele mai frumoase capodopere din istorie a fost si una dintre cele mai grele de realizat. Fresca reprezinta momentul 1 al omenirii, ziua 1 in care Dumnezeu a creat lumea. Aici este infatisata evolutia pe zile a Universului pana in ziua a 7-a, zi in care Dumnezeu s-a odihnit.

Vizitezi Muzeele Vaticanului?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Muzeele Vaticanului:
Metroul pana la statia Ottaviano San Pietro - Musei Vaticani
Preturi intrare in Muzeele Vaticanului:
Pretul unui bilet normal este de 14.00 €;
Bilet redus: 8.00 €.
Biletele sunt valabile pentru muzee si Capela Sixtina.
Biletele pentru tururile cu ghid costa in jur de 41 € in functie de durata turului.
Program Muzeele Vaticanului:
Muzeele Vaticanului sunt inchise duminica, cu exceptia ultimei duminici din luna cand nu sunt disponibile tururile cu ghid.
Alte zile cand muzeele sunt inchise: 1, 6 ianuarie; 11 februarie; 19 martie; 13 aprilie; 1,21 mai; 11, 29 iunie; 15 august; 8, 25, 26 decembrie.
Telefon Muzeele Vaticanului:
06 6988 3332
Site oficial Muzeele Vaticanului:
mv.vatican.va/
Vacanta in Roma cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Roma:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Roma:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Muzeele Vaticanului:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!