Panteonul din Roma, obiective turistice de vizitat in Roma

Panteonul, Roma

Vacanta in Roma?
Pune in bagaj jucaria potrivita pentru cel mic!

Dupa frumusetea romantica, dar devastata a forumului si maretia in ruine a Colosseumului, grandoarea pura a Panteonului aduce Romei cea mai puternica ilustrare a cum trebuie sa fi aratat orasul vechi. Este situat central, iar de aici poti ajunge foarte usor la alte obiective turistice, cele mai importante fiind Santa Maria sopra Minerva, un vestigiu din timpuri medievale printre numeroasele biserici baroce din Roma, si biserica lui San Luigi dei Francesi, bine-cunoscuta pentru un exceptional triptic al lui Caravaggio.

Imparatul Hadrian a finalizat Panteonul in anul 128 - probabil dupa schitele proprii - inlocuind mare parte dintr-un templu construit pe acel loc, in anul 27, de Marcus Agrippa, ginerele imparatului Augustus. Hadrian a pastrat inscriptia impresionanta de pe fatada care atribuia constructia lui Agrippa: textul latin spunea "Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, consul pentru a treia oara, a construit asta".

Starea de conservare miraculoasa a constructiei a ferit-o de schimbari cand a fost transformata in biserica crestinii, in anul 609, transformare prin care s-a asigurat ca indepartarea chiar a unei singure pietre este un pacat de moarte. La 1 noiembrie, in acelasi an, biserica a fost crestinata Santa Maria Martyres, o zi comemorata de atunci sub numele de Ziua tuturor sfintilor.

Astazi, constructia este tot biserica si atat interiorul, cat si exteriorul arata exact asa cum erau in secolul al II-lea. Nu toata marmura din interior este cea originala, desi forma si modul in care au fost potrivite se presupune ca sunt conforme cu schitele lui Hadrian. De-a lungul peretilor se insiruie mormintele pictorului Rafael si a doi regi italieni, Umberto I si Victor Emanuel I.

Cupola este o capodopera a ingineriei romane
. Mai mare decat cea a Bazilicii Sf. Petru, a fost cea mai impunatoare constructie de beton pana in secolul al XX-lea si cea mai mare bolta fara sustinere din lume pana prin anul 1960.

Ocuilus, ochiul cupolei, gaura din mijloc care se deschide spre cer, a fost un element-cheie al planului original al lui Hadrian, scopul sau fiind atat practic - ajuta la iluminarea interioara -, cat si spiritual, permitand celor aflati in templu o contemplare directa a cerurilor.

Transport public pentru Panteonul:
Metrou: Fontana del Tritone. Autobuze: 46, 62, 64,170, sau 492 spre Largo di Torre
Preturi intrare in Panteonul:
Intrarea libera
Program Panteonul:
Zilnic este deschis intre 8:30 - 18:30; Duminica este deschis intre 9:00 - 18:00; In zilele de sarbatoare este deschis intre 9:00 – 13:30.
Telefon Panteonul:
06-6830-0230
Site oficial Panteonul:
www.rome.info/pantheon
Vacanta in Roma cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Roma:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Roma:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Panteonul:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!