Stonehenge din Salisbury, obiective turistice Salisbury

Stonehenge

Obiectiv turistic din Salisbury

Stonehenge se confrunta cu mai multe probleme - nu doar problemele de-un secol legate de interpretarea celui mai cunoscut sit stravechi din Europa, ci si probleme moderne, de securitate si numarul mare de vizitatori. Ceea ce inseamna ca, ta momentul redactarii ghidului, accesul catre pietrele in sine este interzis.

Vizitatorii trebuie sa stea in spatele unui gard care descrie un cerc larg in jurul monumentului. Aceasta da nastere unui fals centru de intrare, iar intregul sit este strabatut de doua drumuri rapide si este mult zgomot. Toate aceste impedimente vor fi inlaturate curand, dar momentan atmosfera nu este cea mai potrivita.

Si totusi, nimic din cele de mai sus n-ar trebui sa te descurajeze sa mergi in pelerinaj la acest monument uimitor, care nu poate sa nu aiba impact asupra cuiva cu un pic de imaginatie. Formele bolovanilor ce alcatuiesc imaginea de usa a Stonehenge, conturate pe cer, stimuleaza creierul mai mult ca niciodata, si dau inca nastere la intrebari de tipul "cand, cum si de ce?". Cat despre "cand" a luat nastere Stonehenge, intrebarea a primit un raspuns cat se poate de exact.

Cam prin anul 2950 i.Hr., a fost construita o terasa circulara, si circa 400 de ani mai tarziu, un cerc dublu din 80 de bkestoms - pietre de dolerit aduse de pe Preseli Hills, din sud-vestul tarii Galilor, unele dintre ele inalte de pana la 3 m - a fost ridicat in interiorul terasei.

Mai tarziu, pietrele de calcar au fost rearanjate si au fost ridicate pietrele din Depresiunea Marlborough, aproximativ in pozitia lor de astazi, sub forma unor bolovani - perechi de pietre verticale de 4 m si ceva, unite printr-o a treia, asezata deasupra lor, ca pragul unei usi, si imbinate printr-un sant si un cui. Aceste 25 de astfel de pietre au fost dispuse intr-un inel exterior, care sa inchida potcoava din interior, formata din alti cinci bolovani.

Mai tarziu, cateva dintre pietrele de dolerit au fost demontate si ridicate din nou intre megalitii din exterior si cei din interior, iar cele mai mari pietre - astazi cunoscute sub numele de Piatra de Altar - au fost plasate in centrul potcoavei.

Dupa anul 1600 i.Hr., constructia nu a mai suferit modificari. Cat despre cum au reusit oamenii din Epoca Bronzului sa transporte, sa slefuiasca si sa inalte niste pietre atat de mari - in special pietre de dolerit care au calatorit peste 300 km trebuie sa fi implicat o foarte buna organizare si dispunere a fortelor de munca.

Dar la nevoie, conducatorii din Epoca Bronzului au fost destul de autoritari si au pus in aplicare tehnologii de transport cu pluta, cu tavalugi si parghii destul de avansate pentru a desavarsi ceea ce trebuie sa fi fost o munca de planificare si eforturi de cateva decenii. Ceea ce ne duce la intrebarea "De ce?".

Odata trecut peste toate teoriile Epocii Neolitice, tot ce se stie cu siguranta este ca in ziua solstitiului de vara (21 iunie), daca este vazut de pe Piatra de Altar din centrul constructiei, soarele se ridica exact deasupra Heel Stone, la 400 si ceva km departare de ceea ce a mai ramas din terasamentul de acces.

Se prea poate ca Stonehenge sa fi fost un observator destinat previziunilor meteorologice, dar nimeni nu poate spune daca acesta era singurul sau scop.

 
Bilete de avion spre Salisbury:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Stonehenge:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne