Collegiata din San Gimignano, obiective turistice San Gimignano

Collegiata, San Gimignano

Obiective turistice San Gimignano
Vacanta in San Gimignano?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 56 € / 2 pers
  CAUTA HOTEL

A fost candva catedrala satului San Gimignano, dar si-a pierdut acest statut in momentul in care satul nu a mai fost eparhie. Fondata in secolul al X-lea, ea a fost sfintita in 1148 si extinsa de catre arhitectul si sculptorul Giuliano da Maiano, intre 1466 si 1468.

Fatada austera (1239) ascunde un interior in totalitate acoperit cu fresce. Trei cicluri principale impodobesc peretii, incepand cu cel din spate (de langa intrare) unde este pictata "Judecata de Apoi" (1410) de cel mai de seama pictor sienez, Taddeo di Bartolo (1363-1422). Pe peretele din stanga este pictat "Infernul", iar pe cel din dreapta, "Paradisul".

Intre aceste doua scene se afla o fresca de Benozzo Gozzoli, "Sfantul Sebastian" (1465), sfant invocat de bolnavii atinsi de diverse boli contagioase si pictat adesea in timpul sau dupa o epidemie de ciuma (o astfel de epidemie a lovit satul San Gimignano cu un an inainte ca aceasta lucrare sa fie comandata). Cele doua grupuri statuare din lemn ce flancheaza fresca, "Arhanghelul Gavriil" si "Bunavestire" (1421), sunt opera maestrului sienez Jacopo della Quercia.

Cel de-al doilea ciclu de fresce din catedrala (1356-1367), pe peretele stang (nordic), a fost executat de Bartolo di Fredi si prezinta scene din Vechiul Testament, cu scene biblice din Creatie in lunetele de deasupra. Cea mai cunoscuta scena este "Betia lui Noe", in special datorita faptului ca Noe este pictat dezbracat. (Dupa Biblie, Noe ar fi fost primul cultivator de vita-de-vie si, prin urmare, si primul care a cazut prada gustului imbatator al roadelor ei). De asemenea, foarte interesanta este si scena "Crearii Evei".

Tot aici mai poti admira Cappella di San Gimignano (in stanga altarului principal), al carui altar a fost pictat de Benedetto da Maiano (fratele lui Giuliano). Daca vrei sa vezi si Cappella di Santa Fina (partea de sud a navei), trebuie sa platesti o mica taxa. Capela este dedicata unuia dintre ocrotitorii satului San Gimignano, care este si subiectul frescelor ce impodobesc lunetele (1449-1494). Benedetto a decorat altarul capelei, cavoul din marmura si basoreliefurile (1475).

Bilete de avion spre San Gimignano:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Collegiata:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne