Manastirea Sapanta-Peri din Sapanta, obiective turistice Sapanta

Manastirea Sapanta-Peri

Obiectiv turistic din Sapanta

Este o manastire cu traditie infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail. Voievodul Balcu si apoi si Drag (nepoti ai lui Dragos Voda) au daruit acestei manastiri terenuri si bunuri astfel incat in 1391 a fost ridicata o biserica din piatra. Aceasta este ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu jurisdictie peste bisericile din opt tinuturi si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului. In aceasta perioada Sapanta-Peri a servit ca resedinta multor episcopi printre care si Iosif Stoica, canonizat ulterior de catre Sfantul Sinod in 1992 cu numele de Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures praznuit la 24 aprilie.

La Sapanta-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voronetean si Faptele Apostolilor.

Distrusa in 1703, Manastirea Sapanta-Peri a fost reconstruita la finalul secolului 20, inceputul secolului 21 in Parcul Dendrologic Livada, nu departe de locatia originala - care astazi se afla in Ucraina. Aici a fost construita cea mai inalta biserica de lemn din lume, biserica ce poarta hramul Sfantul Arhanghel Mihail, inalta de 78 de metri (mai inalta decat Statuia Libertatii din New York). Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordos de catre mesterul Ioan stiopei zis Buga din Barsana.

Biserica a fost sfintita la 31 august 2003, cu toate ca lucrarile de constructie nu sunt inca nici acum finalizate in intregime. De asemenea intre 2003-2004 a fost construit si altarul de vara de catre mesterul Ioan stiopei.

 
Bilete de avion spre Sapanta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Manastirea Sapanta-Peri:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne