Obiective turistice Sapanta, Romania
Home Orase Obiective turistice Sapanta, Romania

Obiective turistice Sapanta, Romania

 

Frematand de viata, localitatea Sapanta este inclusa pe buna dreptate in aproape orice traseu turistic din Maramures. Se afla la vest de Sighetu Marmatiei, simbolul sau este Cimitirul Vesel, aflat chiar in centru - o padure de cruci din lemn albastru-deschis, fiecare protejata de un acoperis propriu, pe care se afla cate o imagine pictata in relief si cateva versuri.

Localitatea Sapanta este atestata documentar din 1373. Pe teritoriul sau exista izvoare minerale bicarbonatate, sodice, calcice, clorurate cu o concentratie ridicata de ioni bicarbonici. Localnici utilizeaza aceste ape in tratarea gastritelor, a bolilor gastro-duodenale si a colecistitelor (pentru acesta bioxidul de carbon este eliminat prin agitare).

Localnici din Sapanta sunt cunoscuti in zona pentru obiectele artizanale ce sunt produse aici, pentru costumele populare si cergile realizate. Insa Sapanta a devenit cu adevarat cunoscuta in Romania si in strainatate datorita Cimitirului Vesel din localitate. Crucile gravate si colorate de mesterul Stan Patras si de ucenicii sai reprezinta in versuri simple, naive, viata celui raposat, atat prin realizarile sale, cat si prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o nota de originalitate deosebita si unicitate in intreaga lume.

Ideea, care i-a venit, in 1935, unui cioplitor in lemn local, Ion Stan Patras, este aceea de a imblanzi suflul mortii printr-o poezioara hazlie si uneori tendentioasa despre viata mortului. Patras a murit acum cativa ani, dar ucenicul lui continua traditia. Pentru a vizita cimitirul, trebuie sa platesti o taxa de intrare.

Cand treci prin sat, vei vedea agatate pe ferestre cergi si presuri - unele simple, altele cu dungi late. Sunt tesute din lana locala, vopsite in casa si, in mai toate cazurile, scoase la vanzare. La origine au fost paturi de pus pe cai si vaci, insa acum sunt considerate lucruri casnice de pret.

Jumatate din hazul de a vizita Sapanta consta in a te plimba prin sat si a sporovai cu femeile asezate pe jos, care tes si torc. Intereseaza-te de preturi, lauda maiestria lucraturii sau spune-le numai „Buna ziua". Poti vedea cum este vopsita lana in copai mari din lemn, pline cu roiba de culoare rosu-inchis, dar si numeroasele pravalii si tarabe care vand artizanat din belsug.

Atractii turistice Sapanta

Tag: Obiective turistice Sapanta, Atractii turistice Sapanta, De vizitat in Sapanta, Ce vizitam in Sapanta, Top atractii turistice Sapanta, Top obiective turistice Sapanta, Ghid turistic Sapanta.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne