Sinagoga din Satu Mare, obiective turistice Satu Mare

Sinagoga

Obiectiv turistic din Satu Mare

In Satu Mare au existat trei sinagoge, Sinagoga Neolog a functionat intre anii 1905-1965. Pe scaunul rabic creat la Satu Mare (pe la 1850) este mentionat Iuda Grunwald. De asemenea exista o legatura stransa cu evreii din Sighet unde rabin era Eleazar Teitelbaum (1788-1855) a carui orientare hasidica (varianta pietismului) s-a prelungit si aici.

Miscarea sionista legata de numele lui dr. Ioan Ronai (1849-1919) a avut la Satu Mare in frunte pe prim-rabinul Iordan (insumand in 1908-2000 membri). Comunitatea evreiasca a numarat circa 25000 de membri in perioada 1941-1944. Personalitate marcanta a comunitatii evreilor din Satu Mare a fost Joel Teitelbaum, rabin sef al orasului New York dupa cel de-al doilea razboi mondial, conducatorul gruparii hasidice.

Templul si sinagoga, construite la interval de peste 50 de ani, sunt foarte diferite. Si destinatia lor difera, intr-o anumita masura: sinagoga este exclusiv o casa de rugaciune, pe cand in Templu pot fi gazduite si alte activitati culturale.

 
Bilete de avion spre Satu Mare:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Sinagoga:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne