Obiective turistice Satu Mare, Romania
Home Orase Obiective turistice Satu Mare, Romania

Obiective turistice Satu Mare, Romania

 

Situat la numai 20 de minute de mers cu masina de granita de nord-vest cu Ungaria, Satu Mare este un oras comercial placut, cu o mostenire austro-ungara pregnanta. Mentionat pentru prima oara in 1181, el se ridica pe locul legendarului Castrum Zotmar, o fortareata amintita in cronicile din secolul al X-lea si de la care orasul isi trage numele.

Orasul actual s-a format prin unirea, in secolul al XVIII-lea, a doua localitati: Satmar si Mintiu. In ceea ce priveste istoria timpurie a orasului Satu Mare, Satmarul este amintit in Gesta Hungarorum, opera notarului anonim al regelui Bela III, drept Castrum Zothmar. Anonymus relateaza ocuparea cetatii aparate de Menumorut de catre maghiari si plaseaza aceste evenimente in secolul al X-lea. Existenta unei cetati de pamant in zona este atestata inca dinaintea primului atac al mongolilor (1241-1242), insa lipsa informatiilor ulterioare invaziei ne indeamna sa credem ca fortificatia nu a facut fata asediului. Dupa traditie, Mintiul a fost intemeiat in secolul al XI-lea, de colonisti germani adusi pe aceste meleaguri de regina Gisella, sotia regelui stefan I al Ungariei.

Urmatoarele informatii privind existenta cetatii Satu Mare le avem din secolul al XVI-lea. In acele vremuri, pericolul turcesc devine mai stringent, fiind astfel necesara imbunatatirea sistemului defensiv al intregii zone. Cetatea este atunci reconstruita dupa model italian. Lucrarile se incheie in jurul anului 1565, avand drept rezultat o fortificatie asemanatoare celei din Oradea, pentagonala, cu cinci bastioane. Prin redirectionarea cursului Somesului, cetatea a devenit o insula inconjurata de apele raului, care ofereau o protectie suplimentara in fata asediilor de orice gen. Astfel fortificata, cetatea a capatat rol din ce in ce mai important in secolele XVI-XVII, fiind ultimul punct militar al Ungariei regale pe granita cu Transilvania si Imperiul Otoman, locul de pornire al trupelor inspre est.

Centrul vechi al orasului se afla in apropierea Pietei Libertatii, de dimensiuni mari si forma neregulata, a carei gradina publica iti ofera un bine-venit ragaz dupa o zi de vizitat. Intrucat este atat de aproape de vechiul punct vamal de la Petea, orasul a fost dintotdeauna un loc de popas pentru calatorii in drum spre Ungaria. In capatul sudic al pietei, este imposibil sa nu remarci fatada multicolora a Hotelului Dacia (Piata Libertatii nr. 8) in stil secesionist, construit in 1902 dupa un proiect premiat de Odon Lechner. Astazi, spatiul din fata hotelului este cunoscut ca punct de intalnire al microbuzelor care fac naveta de doua ori pe zi intre Bistrita, din Transilvania, si Budapesta, in Ungaria.

Atractii turistice Satu Mare

Tag: Obiective turistice Satu Mare, Atractii turistice Satu Mare, De vizitat in Satu Mare, Ce vizitam in Satu Mare, Top atractii turistice Satu Mare, Top obiective turistice Satu Mare, Ghid turistic Satu Mare.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne