Catedrala Sf. Iacob din Sibenik, obiective turistice Sibenik

Catedrala Sf. Iacob, Sibenik

Obiective turistice Sibenik

Straluceste in Trg Republike Hrvatske: cadru venetian, piatra dantelata. Turul se incepe de la statuia care se afla in piata, omagiu al lui Ivan Mestrovic, cel mai renumit artist croat modern, la un inalt grad. Imbinarea stradutelor pare sa fie facuta pentru a duce aici, in fata solemnitatii unei arhitecturi sculptate: Catedrala Sf. Iacob (Sv. Jakob). A fost nevoie de aproape un secol pentru a o construi: in 1431 muncitori calificati venetieni, sub indrumarea lui Pier Paolo dalie Masegne, au inceput sa lucreze pe fundatiile unei cladiri preexistente, realizand partea inferioara, gotica; cea superioara, renascentista, a fost continuata de catre Giorgio Orsini, la moartea caruia, in 1475, a urmat Niccolo Fiorentino.

Pe fatada, de la marea rozeta, privirea ie opreste asupra rafinatelor decoratiuni al portalului central, cu motive florale, bustul lui Hristos si, pe laturi, apostolii. In partea stanga se deschide cunoscutul portal al Leilor construit cu material refolosibil si flancat de statuile lui Adam si a Evei, opera a lui Orsini. Acelasi artist insereaza, pe cornisa care marcheaza partea inferioara a absidelor, o curioasa galerie de portrete, in care fiecare chip prezinta trasaturi caracteristice si expresii diferite: unele par inspirate din fizionomiile grecilor si turcilor, altele sunt simple figuri de femei si copii; izbeste nu numai abilitatea, ci si sensibilitatea portretistului, a carui semnatura se citeste pe un cartus sprijinit de doi ingerasi, pe ultimul pilastru de pe latura stanga.

In interior, alte surprize. Spatialitatea simpla si neta este data de naosuri, separate prin arcade ogivale pe coloane ce culmineaza cu capitelii decorati cu ramuri: cea centrala este inchisa de o bolta rotunda si prezinta o friza cu o decoratiune despartita de frunzele care delimiteaza etajul matroanelor; semipilastrii, care sustin partea superioara a naosului si continua de-a lungul boltei, marcheaza ritmic spatiul, il „curata" inveselind masa; naosurile laterale sunt foarte joase si prezinta o serie de capele, unde revin decoratiunile. In dreapta intrarii se afla mormantul episcopului Juraj Sizgoric, opera a lui Andreea Alessi pe desenul lui Orsini. Opera cea mai interesanta este prezbiteriul de Niccolo Fiorentino (1490) cu jilturi marmoreene in balconul unde canta corul, ornate cu o friza renascentista si jocul de frunze imbinate pe capiteluri. Absidele au firide cu caneluri si ornamente in forma de scoica intre pilastri ce abia se inalta decorati cu ingeri, delfini, cocosi. Sub absida stanga se ascunde un nou colt cu descoperiri: baptisteriul cu trei ingerasi, realizat de Orsini si Alessi (1450-52), dominat de un acoperis in stil gotic cu flori.

Bilete de avion spre Sibenik:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Catedrala Sf. Iacob:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne