Obiective turistice Sibenik, Croatia
Home Orase Obiective turistice Sibenik, Croatia

Obiective turistice Sibenik, Croatia

 

Lasand in urma asprimea carstica a Velebitului, de-a lungul litoralului din Sibenik se descopera din cand in cand peisajele dulci ale Dalmatiei. Fiecare curba a strazii de coasta, care incepe sa fie din ce in ce mai circulata (masini straine, afise care anunta sobe - camere de inchiriat - turisti germani, italieni...), imbratiseaza coline verzi, aroma de rasina, spuma de mare. Drumul este insotit de coliere de insulite atat de apropiate incat este greu de stabilit unde se termina coasta estica si unde in schimb incepe marea; dorinta de a te opri in fiecare colt pentru a face baie este foarte puternica.

Arhipelagul din Sibenik este un colier de pamanturi joase, pasuni, vii si livezi de maslini ce dormiteaza in apropierea coastei. Aceste mici insule mai mult pustii raman destinatia aproape exclusiva a locuitorilor orasului; cu mult timp in urma erau renumite pentru pescuitul coralilor, acum langa diguri se leagana buretii pescuiti de putinii locuitori. Gradini de legume, mici ferme, case vechi: sunt colturi de liniste fara mari atractii, decat linistea si apa transparenta.

Capitala a regiunii omonime este Sibenik, oras medieval strans in jurul unei catedrale renascentiste. Restul rivierei este o fasie joasa, acoperita cu frunzis, presarata cu sate de pescari, acum destinate turismului, care ofera cazare langa mare, la preturi economice si cu restaurante bune. In apele calme ale Adriaticei, care aici seamana aproape cu un lac datorita apropierii dintre insulite, taiate de-a curmezisul golfului la mica distanta de coasta continentala, se contureaza o serie de golfuri in miniatura unde plutesc butoaiele pentru cultura midiilor si, in fundal, paradisul croat: arhipelagul din piatra Kornati, popas obligatoriu pentru velierii din Adriatica.

Sibenik

O indescriptibila melancolie il cuprinde pe cel care viziteaza Sibenik. Adriatica este o imbinare de stranii destine, noroc si caderi. Intr-un ghid din secolul XIX, orasul este descris ca un loc cult, elegant, cu atmosfera magica.. Dupa dezordinea de cladiri ale orasului nou, cu tencuiala ruinata, se ajunge in orasul din piatra. Mal solitar, apa plata, cladiri elegante care cresc pe verticale, pe colina, mai intai se prezinta marea catedrala, imbinare de elemente gotice si renascentiste. Printre treptele abrupte si micile strazi se descopera colturi abandonate. Iata un orasel de arta care a fost scos la lumina pentru turisti, cu-adevarat nu prea numerosi.

Cine cauta magia, poate ca o poate gasi in decadenta acestui colt al Dalmatiei care a uitat de sine. Deoarece in aceste locuri s-au nascut intelectuali de valoare precum Niccolo Tommaseo, lingvistul italian din secolul XIX, care a scris primul dictionar al limbii italiene si care a cules, printre altele, tezaurul de cantece populare al tarii. Se spune ca cea mai mare raspundere pentru caderea orasului o poarta ultimul razboi: un lung asediu si, apoi, aproape ca reactie, sosirea acelor nationalisti care se intereseaza prea putin de cultura.

Iar Sibenik asteapta o schimbare, asteapta sa se simta din nou viu. Atat de mult isi arata frumusetea din alte vremuri, adormit, aidoma unei printese, pe varful acestei coline-castel: mozaic din piatra alba si tigla rosie, apele limpezi ale golfului, contururi joase ale micilor insule. De la drumul ce se intinde de-a lungul marii (obala Oslobodenja) privirea cauta fortaretele masive construite de venetieni ca bastion in Adriatica furtunilor, de lupte, de atacuri ale turcilor.

 
Pret vechi: 52 €
Pret nou de la: 39 €
Cauta hotel

Atractii turistice Sibenik

Tag: Obiective turistice Sibenik, Atractii turistice Sibenik, De vizitat in Sibenik, Ce vizitam in Sibenik, Top atractii turistice Sibenik, Top obiective turistice Sibenik, Ghid turistic Sibenik.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne