Mafia din Sicilia din Sicilia, obiective turistice Sicilia

Mafia din Sicilia, Sicilia

Obiective turistice Sicilia

Oricine a auzit de Mafia. Cuvantul a aparut in limba italiana prin 1860. Cam prin jurul anului 1866 era folosit de consulul britanic din Sicilia, care raporta superiorilor sai ca "junte mafiote isi impart castigurile muncitorilor, au legaturi stranse cu banditii si-i iau pe criminali sub aripa lor protectoare". Atat cuvantul, cat si organizatiile de care pomenea consulul au origini antice: probabil ca isi trag radacinile lingvistice din arabescul mu'afah, care are mai multe sensuri - protectie, dibacie, frumusete, abilitate si siguranta.

inceputurile organizatiei sunt insa destul de incerte. Multi invatati considera ca bazele ar fi fost puse undeva pe la inceputul secolului al XII-lea, cand s-au creat o serie de societati secrete care opuneau rezistenta puterii sfantului Imperiu Roman. Altii i-ar indica drept fondatori pe burboni, care foloseau fosti briganzi pentru a impune ordinea in regiunile mai izolate din interiorul Siciliei, numai ca, la scurt timp, briganzii au inceput sa accepte mita si sa inchida ochii la faradelegile comise de fostii lor colegi intr-ale talhariilor. Multi vorbesc despre asa-numitii gabellotti, samsari care colectau taxele si mijlocitori intre tarani si latifundiari, care, in scurt timp, au devenit indeajuns de bogati pentru a-i intimida pe primii si a activa drept intermediari pentru ceilalti. Manati de aceleasi idealuri, gabellotti au devenit o clasa sociala separata, ce activau dupa coduri distincte de conduita si onoare.

Toate teoriile insa au la baza un punct comun: prapastia, veche de secole, dintre sicilieni si autoritati, o prapastie adancita si de succesiunea de conducatori straini exploatatori. Nimeni altcineva nu simtea mai puternic aceasta diferenta decat taranii fara pamant obligati sa munceasca pe latifondi, vaste proprietati ale feudalilor din Napoli si Palermo. Acest sistem data inca din timpurile romanilor si a supravietuit pana dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acolo unde justitia sau autoritatile erau inexistente sau desconsiderate, nu a mai fost decat o chestiune de timp pana cand prapastia a fost umpluta cu tot soiul de arbitri locali - asa-numitii amici (prieteni) sau uomini d'onore (oameni de onoare).

Scriitorul Patrick Brydone descria pe scurt, in "A Tour through Siciliy and Malta", situatia din 1773: "Acesti banditti", scria el, "sunt cei mai respectati in insula si au cele mai inalte si mai romantice notiuni despre ceea ce ei numesc codul onoarei [...] atat fata de ei, cat si fata de fiecare persoana cu care au colaborat, pentru care arata o loialitate de nezdruncinat. Magistratii au fost, adesea, obligati sa-i protejeze si sa le cante in struna, dat fiind ca sunt cunoscuti drept foarte hotarati si violenti si, prin urmare, extrem de razbunatori, incat sunt in stare sa ucida pe oricine indrazneste sa le stea in cale". Aceasta descriere se potrivea la fel de bine si doua secole mai tarziu.

Ceea ce multa lume nu stie este ca Italia aproape reusise, la un moment dat, sa extermine acest flagel. In timpul lui Mussolini, legendarul sef al politiei Cesare Mori a folosit metode brutale si total ilegale pentru a combate mafia si, daca nu ar fi izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial, ar fi reusit s-o starpeasca definitiv. Ca o ironie, interventia americanilor a dat aceste planuri peste cap. Pregatind invazia din Sicilia din 1943, Aliatii n-au avut la dispozitie decat o singura sursa de ajutor logistic si de informatori, Mafia, cu care au incheiat relatii prin intermediul gangsterilor italo-americani precum Lucky Luciano (sentinta lui Luciano a fost revocata ca urmare a ajutorului oferit Aliatilor).

Odata ce Aliatii au preluat conducerea in insula, au intarit si mai mult puterea Mafiei, adesea punandu-i pe cei mai de seama mafioti in posturi inalte in nou-formatul Guvern Militar al Aliatilor - dintre cele 66 de orase siciliene, 62 erau in puterea mafiotilor. Mafia si-a consolidat si mai mult puterea in Italia in perioada postbelica, cand au facut bani grei din reconstructia oraselor Banii au fost spalati prin tot soiul de afaceri legale sau investiti in afaceri cu narcotice, comert care avea sa altereze definitiv natura afacerilor mafiote, in ciuda unor succese ocazionale repurtate de justitie, destramarea Mafiei ramane un tel greu de indeplinit, in mare parte din cauza faptului ca Mafia si-a intins tentaculele in mai toate institutiile importante ale Italiei: nu degeaba italienii ii spun la piovra - caracatita.

Bilete de avion spre Sicilia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Mafia din Sicilia:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne