Obiective turistice Sighetu Marmatiei, Romania
Home Orase Obiective turistice Sighetu Marmatiei, Romania

Obiective turistice Sighetu Marmatiei, Romania

 

Sighetu Marmatiei sau Sighet, cum mai este cunoscut, un oras care se dezvolta rapid, este capitala istorica a Maramuresului. Acest centru industrial si universitar, din ce in ce mai popular printre turisti, se afla aproape de raul Tisa, granita Romaniei cu Ucraina. Centrul vechi se intinde in jurul Pietei Libertatii si a Strazii Mihaly de Apsa, strazi paralele cu sens unic, marginite de cladiri austro-ungare fermecatoare.

Sighetul apare consemnat pt prima oara in documente in anul 1326, insa in zona s-au gasit vestigii arheologice ale altor asezari umane mult anterioare atestarii. Originea numelui orasului este cuvantul traco-dacic zeget, insemnand cetate. Numele poate veni insa de la cuvantul maghiar „sziget”, pronuntat identic in romaneste, care inseamna „insula”, (orasul fiind inconjurat de ape-raurile Iza, Tisa si Ronisoara) sau de la numele rutenesc Sihot, cu care era desemnat acest loc de targ in vechime. Numele orasului a cunoscut cateva modificari in timp, dintre care amintim: Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmatia, Sighetu-Marmatiei.

Pe Dealul Cetatii - Solovan, care vegheaza asupra orasului, exista pana in zilele noastre o cetate din perioada traco-dacica. Pe intreg teritoriul orasului au fost descoperite de-a lungul timpului vestigii arheologice din paleolitic, neolitic, epoca bronzului si epoca fierului, precum si o asezare din secolul XI-XII.

In fiecare an, in decembrie, Festivalul Datinilor de Iarna, care tine doua zile, le ofera localnicilor ocazia de a-si pune cele mai bune (sau cele mai extravagante) vesminte traditionale: barbatii poarta masti de lup inspaimantatoare sau uniforme militare tipatoare, iar femeile imbraca jachete albe groase sau bundite din blana de oaie, cu broderii, sorturi dubie in dungi st cizme inalte si negre. Festivalul din 2006 a coincis cu redeschiderea podului peste Tisa, care fusese inchis mai bine de 60 de ani. El leaga Sighetul de orasul ucrainean Solotvino.

Atractii turistice Sighetu Marmatiei

Tag: Obiective turistice Sighetu Marmatiei, Atractii turistice Sighetu Marmatiei, De vizitat in Sighetu Marmatiei, Ce vizitam in Sighetu Marmatiei, Top atractii turistice Sighetu Marmatiei, Top obiective turistice Sighetu Marmatiei, Ghid turistic Sighetu Marmatiei.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne