Palacio Nacional de Sintra din Sintra, obiective turistice Sintra
Home Orase Obiective turistice Sintra Palacio Nacional de Sintra

Palacio Nacional de Sintra, Sintra

Obiective turistice Sintra

Dominand vila velha (vechiul oras), magnificul si totusi intimidantul Palacio Nacional de Sintra, cel mai vechi palat al Portugaliei, se intinde pe mai mult de opt secole de istorie de la originile maure pana la sfarsitul monarhiei in 1910.

De-a lungul timpului a trecut prin nenumarate extinderi - remarcabile cele din secolele al XIV-lea, al XV-leasi al XVI-lea, sub regii Dinis I, Joao I si, respectiv, Manuel I. Palatul a fost un refugiu convenabil din caldura Lisabonei si a servit drept locuinta luxoasa de vanatoare. Prezinta arta decorativa superba din perioada manuelina, cand turnul vestic si aripa estica au fost adaugate, precum si vasta acoperire cu dale in stil mudejar (hlspano-maur), cea mai veche inca la locul ei din Europa.

Intrarea, prin portalul principal in stil gotic, duce in cea mai mare camera din palat, Sala dos Cisnes (Camera Lebedelor), folosita pentru banchete si dansuri si, chiar si astazi, receptii oficiale. Cu toate ca cea mai mare parte din palat a supravietuit in mod miraculos cutremurului din 1755, aceasta sala vasta nu a reusit: cu toate acestea, a fost reconstruita intr-un mod armonios si cele 27 de lebede au fost repictate cu acuratete pe tavan.

Afara, in curtea interioara principala, inima palatului lui Joao I, nu rata grota acoperita cu dale. O versiune antica a unui frigider, peretii grotei sunt acum acoperiti in intregime in azukjos din secolul al XVIII-lea care ascund micile scurgeri de apa, insa o serie de fresce in stil manuelin se gasesc sub dale. De aici, traseul te duce in neobisnuita Sala das Pegas (Camera Cotofanei), numita astfel dupa picturile de pe tavan care infatiseaza 136 de cotofene rostind mottoul regelui, Por Bem (Pentru bine).

Un alt lucru nemaipomenit este dormitorul regelui Sebastian, cu patul sau cu patru stalpi si un baldachin cu intarsii italiene si dalele in forma de frunza de vita-de-vie originale. Majoritatea mobilei incrustate de oriunde altundeva este indo-portu-gheza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cu exceptii precum spectaculosul candelabru din sticla de Murano care atarna in aripa nordica.

Din Sala das Sereias (Camera Sirenelor) vei intra in Camera Araba, fostul dormitor al lui Joao I, care prezinta o juxtapunere orbitoare si rara de tehnici si modele de dale. Continuand, te vei gasi in vasta si patratoasa Sala dos Brasoes (Sala Blazoanelor), care se intinde peste gradina si ofera privelisti catre Atlantic. Tablouri cu cerbi care tin 74 de blazoane ale noblimii portugheze danseaza, iar portrete ale odraslelor lui Manuel I acopera tavanul casetat al domului.

La un loc, acest tur de forta combina decoratiunile heraldice, cornisele poleite si panourile cu azulejos care ilustreaza scene de vanatoare care au mai mult de 4 metri in inaltime. Observa detaliile tipic manueline ale franghiilor si ale plantelor din ancadramentul usii.

Desi camerele din aripa nordica care urmeaza sunt mai putin impresionante, fii foarte atent la capela din secolul al XIV-lea a lui Dom Donis, pe care Manuel I a redecorat-o cu podele cu dale taiate, fresce care reprezinta porumbei (repictate in anii '40) si tavan in stil mudejar.

Alfonso al VI-lea, care a fost inchis in palat pentru sase ani de catre fratele sau Pedro al II-lea, a murit de apople-xie in timp ce lua parte la mesa de aici din 1683. La sfarsit, dar nu in ultimul rand, vino in nemaipomenitele bucatarii din secolul al XV-lea cu semineele inalte de 33 de metri, unice in Europa, si cu apa minerala la robinet. Inca sunt folosite astazi in timpul receptiilor oficiale. Pentru a-ti reveni din excesul decorativ, fa o plimbare prin gradini pentru a te calma cu ajutorul fantanilor care susura.

Bilete de avion spre Sintra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Palacio Nacional de Sintra:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne