Obiective turistice Somcuta Mare, Romania
Home Orase Obiective turistice Somcuta Mare, Romania

Obiective turistice Somcuta Mare, Romania

 

Somcuta Mare este cel mai mare oras din tinutul maramuresan Tara Chiorului, precum si un important punct de interes turistic.

Atestat documentar in anul 1358, orasul Somcuta Mare are in componenta urmatoarele localitati: Buciumi, Valenii Somcutei, Hovrila, Ciolt, de rang III si localitatile apartinatoare: Finteus, Buteasa si Codru de rang V. Imprejurimile si data cand a aparut aceasta localitate nu pot fi precizate cu exactitate din lipsa de documente.

Traditia populara spune ca numele de Somcuta Mare vine de la arbustii de corn care se gaseau din abundenta in aceste locuri, pastrindu-se si astazi numele padurii dinspre satul Valenii - Corneasa. Tot despre aceasta padure se spune ca se intindea peste hotarul orasului Somcuta Mare si ca la mijlocul ei se afla o fantana in jurul careia s-a dezvoltat comunitatea.

Dupa al doilea razboi mondial, localitatea cunoaste importante transformari si progrese, atingand un inalt nivel de urbanizare, ceea ce face sa fie situata pe primul loc intre localitatile rurale ale judetului.

La nordul sau vei gasi mai multe comori arhitecturale ascunse, cum sunt bisericile din lemn ce par a fi fost construite din trunchiuri masive de stejar; formele lor individualizate, asimetrice si robustetea menita sa invinga timpul iti vor atrage privirile. In satele Coas, Coruia, Remetea Chioarului si Valenii Somcutei exista cateva exemplare desavarsite.

Orasul Somcuta Mare este o zona cu aglomerare semnificativa de peste 20 monumente, situri arheologice si zone-elemente naturale cuprinse pe Lista monumentelor protejate.

Tara Chiorului

Minunata Tara a chiorului, aflata la vest de Valea Lapusului, ofera o multime de posibilitati de drumetie. Peisajul ei pitoresc este un amestec de pasuni inverzite, ogoare izolate si manunchiuri de case taranesti vopsite in albastru-inchis, cu acoperisuri inalte de paie si garduri de lemn povarnite. Oamenii care ara campurile cu boii sau scormonesc pamantul cu grape de lemn par desprinsi din gravurile medievale infatisand perechea adamica. Asemanarile dintre peisajul biblic si acest tinut istoric al „romanilor liberi" iti vin spontan in minte.

Desi Tara Chioarului este strabatuta de drumul care leaga Baia Mare de Cluj, aceasta zona este chiar mai putin cunoscuta de turisti decat Maramuresul istoric. Initiativa de a publica o serie de carti despre etnografia, folclorul si mestesugurile sale, menite sa ofere indrumare vizitatorilor, sunt mai mult decat bine-veni-te in acest context.

Atractii turistice Somcuta Mare

Tag: Obiective turistice Somcuta Mare, Atractii turistice Somcuta Mare, De vizitat in Somcuta Mare, Ce vizitam in Somcuta Mare, Top atractii turistice Somcuta Mare, Top obiective turistice Somcuta Mare, Ghid turistic Somcuta Mare.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne