Obiective turistice Sozopol, de vizitat in Sozopol, Bulgaria
Home / Orase / Obiective turistice Sozopol, Bulgaria

Obiective turistice Sozopol, Bulgaria

 
Vacanta in Sozopol?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

Sozopol este o statiune maritima care se afla pe o peninsula stancoasa la sudul golfului Burgas, intre golfurile Sozopol si Harmanite, la 32 km sud de orasul Burgas.

Este totodata rezervatie arhitecturala si istorica. Natura a fost foarte generoasa cu aceste locuri - terase marine coboara spre apa, iar de-a lungul coastei dantelate se insira stanci abrupte si plaje micute ascunse in golfulete. In preajma peninsulei Sozopol, in mare exista multe recife si stanci submarine. Intre Sozopol si Kavatite, tarmul este foarte dantelat, semanand cu fiordurile norvegiene. In zona aceasta exista mai multe insule printre care Sfantul Ciric (a doua ca marime), Sfantul Ivan, Sfantul Petru si Sfantul Teodor, cea mai mica insula din largul coastei bulgaresti.

In regiune cresc plante mediteraneene. Clima este influentata de Marea Neagra si de curentii de aer; verile sunt fierbinti, iar toamnele, lungi si blande. Nivelul precipitatiilor este sub media tarii, august fiind luna cea mai secetoasa. Temperatura medie in luna iulie este 25,6 grade C.

Acum 6000 de ani, pe cand peninsula Sozopol se pare ca era o insula, s-au stabilit aici primii locuitori. Cele mai vechi urme de viata s-au gasit in actuala insula Sfantul Patriciu. Istmul care leaga actualmente peninsula de continent a fost probabil format prin depuneri si acumulari ulterioare de sedimente.

In secolele IV-V I.H., in golf a existat o asezare. Tracii au sosit la mijlocul secolului al II-lea i.H. Cercetarile arheologice au descoperit pe fundul marii langa Sozopol sute de ancore de piatra, care dau de inteles ca multe corabii poposeau in portul de aici.

In 611 I.H. imigrantii din bogatul oras Milet din Asia Mica au intemeiat un oras-stat independent, pe care l-au numit Apollonia Pontica, pentru a controla comertul cu materii prime de pe tarmul Marii Negre al Traciei si Strandja, facand comert cu statele grecesti din marea Mediterana si cu statele trace. Emblema orasului era o ancora, care figura pe aversul monedelor proprii pe care le batea.

La inceputul secolului al V-lea I.H. Apollonia era atat de puternica, Incat avea propria sa colonie, Anchialos. Orasul era inconjurat de ziduri de cetate si avea cladiri publice si temple; in centrul asezarii era templul lui Apollo Tamaduitorul, in care se afla o statuie inalta de 13 m a zeului. In anul 72 I.H., armata lui Marcus Lucullus a distrus zidurile orasului si templul lui Apollo.

Dupa inca patru secole orasul a fost reconstruit si rebotezat Sozopolis: "orasul mantuirii". De la inceputul secolului al IX-lea pana in secolul al XIII-lea, orasul a trecut pe rand din mainile bizantinilor in ale bulgarilor si invers. Dupa 1453, cand Sozopol a cazut sub stapanirea turcilor, orasul a decazut. In prezent turismul da un impuls nou dezvoltarii localitatii.

Cu 80 de ani in urma orasul s-a extins catre localitatea Harmanite, unde acum se afla Orasul Nou. In prezent Sozopol este cel mai mare centru de pescuit de pe coasta bulgareasca a Marii Negre si este in acelasi timp vizitat de un numar mare de scriitori, poeti, pictori, sculptori si cantareti, atrasi de atmosfera culturala efervescenta. Orasul are si o baza pentru cercetari arheologice submarine, care organizeaza expozitii si-si popularizeaza activitatea.

In Sozopol monumentele istorice coexista armonios cu arhitectura moderna, oferind vizitatorilor numeroase motive de interes turistic. Plajele sale acoperite de nisip auriu constituie una dintre atractiile orasului: plaja centrala, intre Orasul Vechi si Orasul Nou; Harmanite, in Orasul Nou, mai mare si mai linistita decat plaja centrala (acum zece ani, aici s-a descoperit necropola anticei Apollonia); plaja Regala, splendida, in nordul orasului.

Marea este calma, cu multe golfulete discrete. Apa este putin adanca si calda, preferata indeosebi de copii. In afara de plajele orasului, puteti vizita si alte plaje frumoase din apropiere. O alta oferta a statiunii o reprezinta excursiile cu vaporasul in lungul coastei locale, cu o vizita pe insule si un picnic pe o plaja pustie.

 

De vizitat in Sozopol

Vacanta in Sozopol cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Sozopol:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Sozopol:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Sozopol obiective turistice, Ce poti vizita in Sozopol, Top obiective Sozopol, Top atractii Sozopol, Sozopol locuri de vizitat, Locuri de vizitat Sozopol, Locuri de vizitat in Sozopol, Sozopol atractii turistice, Sozopol de vizitat, De vizitat in Sozopol, Ce vizitam in Sozopol, Top atractii turistice Sozopol, Top obiective turistice Sozopol, Sozopol ghid turistic, Calatorii in Sozopol.