Dioclecijanova Palaca din Split, obiective turistice Split

Dioclecijanova Palaca, Split

Obiective turistice Split

Se pleaca de la Dioclecijanova Palaca, resedinta pe care imparatul Diocletian, originar din Salona, a construit-o (295-305 d.H.) in centrul peninsulei Splite-ne si unde si-a petrecut ultimii ani de viata dupa ce a abdicat in 305 d.H.

Alegerea locului a fost determinata de diferite cauze: clima blanda a golfului, prezenta izvoarelor de sulf salutare pentru el si, nu in ultimul rand, pozitia strategica pentru controlul politic al frontierei intre Imperiul Roman de Apus si cel Roman de Rasarit.

La moartea lui Diocletian (316) cladirea, probabil folosita de catre membrii familiei imperiale pentru inca o oarecare vreme, a cunoscut o perioada de abandon; ceea ce a salvat-o a fost sosirea locuitorilor din Salona care, in 639, s-au refugiat aici goniti de invaziile avaro-slave.

Astfel, in interiorul acestei cladiri s-a nascut nucleul cel mai vechi al modemului Split. Cladirea, cu forma de patrulater (180 x 215 m; inaltimea zidurilor atinge, in unele portiuni, 28 m, si grosimea de 2 m) a fost construita cu piatra alba calcaroasa de pe insula Brac, si cu alte materiale pretioase importante, ca de pilda coloanele din granit si sfinesii egipteni.

Pe stampele antice se vede ca intr-o vreme marea atingea zidurile sudice ale resedintei si probabil ca stanca alba se afunda in apa ca un perete natural. Fascinatia de netagaduit a acestei cladiri se naste din alegerea de a combina doua tipologii arhitecturale: resedinta imperiala (vila) si tabara militara (castrum). Partea exterioara este simpla, severa, fortificata pe toate laturile cu exceptia partii sudice, unde marile sali ale cartierului imperial se deschid la mare si arhitectura, ca urmare, este mai elaborata (prezinta terase si logie).

Intrarile in complex, patru, se deschid pe centrul laturilor: Zlatna Vrata (Porta Aurea), intr-o vreme intrarea principala, la nord; Broncana Vrata (Porta Aenea) la sud; Srebrna Vrata (Porta Argentea) la est; si Zeljezna Vrata (Porta Ferrea) la vest.

Bilete de avion spre Split:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Dioclecijanova Palaca:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne