Fortareata Klis din Split, obiective turistice Split

Fortareata Klis

Obiectiv turistic din Split

Plecand din Salona, se ajunge la fortareata Klis (6 km nord-est de Solin) pentru a va bucura de panoramele cele mai frumoase din aceasta bucata de coasta. Fortareata domina trecatoarca dintre cele doua lanturi muntoase ale Mosor si Korzjak: mult timp aceasta a constituit punctul de comunicare cel mai important intre interior si coasta, si ca atare teatru de batalie. Astazi ruinele stau, intunecate si singure, pe o ridicatura.

In ciuda stricaciunilor produse de timp, mica cetatuie, ridicata de catre venetieni in 1420 pentru a tine piept atacurilor turcilor, s-a pastrat bine, cu mari ziduri circulare, fortificatii si turnuri.

Printr-o poarta baroca destul de masiva caut ceea ce a mai ramas: casa administratorului, fantanile, o magazie pentru munitii, moschea construita de turci si apoi re-convertita de catre venetieni in biserica; ruine, flori si cerni cristalin al Dalmatiei.

Un alt loc pentru a face excursii, usor de ajuns de aici (inca 23,5 km pe directia nord-est) este Sinj, asezat in valea fluviului Cetina, la picioarele Dinarilor, munti de unde isi trage numele marele lant di-naric. Orasul este renumit pentru "Turnirul Inelului Alka", dar este frecventat si in scop de pelerinaj religios de catre adoratorii Madonei Miracolelor (efigia Fecioarei este prezentata pe o panza a scolii venetiene din secolul XV).

Cealalta Dalmattje, unde plajele dispar pentru a lasa loc unui peisaj pietros din stanci carstice si micilor sate risipite, se viziteaza dupa ce ati batut insulele coastei. Este un tinut despre care toti vorbesc dar care ramane secret dincolo de zidul muntelui. Prima asezare, de-a lungul drumului spre Imotski si la 14 km de Sinj, la Trilj, in cautarea canionului fluviului Cetina.

Dupa 53 km se ajunge la Imotski, care se afla in asa-numita Dalmatinska Zagora, la granita cu Bosnia-Hertegovina. Din acest mic centru cu case vechi din piatra ramane in minte cornisa peisajului carstic, cele doua lacuri Modro (albastru) si Crveno (rosu) si coroana muntilor; pe campiile fertile, ce se intind de-a lungul drumului, se cultiva tutun si vita de vie, de unde vin renumitele vinuri Vranac si Kujundzusa.

 
Bilete de avion spre Split:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Fortareata Klis:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne