Sv Duje din Split, obiective turistice Split

Sv Duje

Obiectiv turistic din Split

Calatoria in trecut continua prin intermediul altor aspecte. Plecand dinspre vest se vede fostul mormant al lui Diocletian ce corespunde astazi catedralei Sv. Duje, reconoscibil datorita sfinesilor egipteni din profir, asezat maiestuos langa intrare: mausoleul imperial a fost transformat in biserica in secolul VII cand sarcofagul imparatului a fost inlocuit cu hainele sfantului dar, in marc parte, a mentinut aspectul cladirii originale.

Alaturi de blocul octogonal, clopotnita romanica - un turn alb care a devenit axa vizuala a orasului - este rodul unei grele restaurari de la finele secolului XIX, dar la primul etaj pastreaza trei reliefuri romanice.

Usile din lemn (sec. XIII) constituie una dintre operele majore ale bisericii (au fost realizate de catre Andrea Buvina in 1214, cu 28 de scene evanghelice inconjurate de motive florale); interiorul, cu forma centrala, este decorat cu un sir dublu de 24 de coloane corintice, aici se gasesc portretele imparatului si a sotiei sale Prisca (sunt in friza de sub arhitrava); deasupra, jocul de caramizi in evantai formeaza cupola.

Amvonul hexagonal din secolul XIII, cu jocuri de broderii pe capiteluri si mici arcade cu mici coloane duble din marmura decorata, si anafornita gotica, sunt doua elemente splendide.

In nisa sud-estica se afla altarul Sf. Doimo (1427), alcatuit dintr-un sarcofag crestin acoperit cu un ornament din 1427 de Bonino de la Milano. Cu aproape douazeci de ani mai tarziu apare un alt marc maestru, Giovanni Orsini, care creaza cu altarul din Sf. Anastasie una dintre majorele opere intre gotic si Renastere: artistul accentueaza aici plasticitatea reprezentarii care isi gaseste expresia maxima in frumosul relief cu Flagelarea lui Hristos.

Jilturile din lemn ale corului sunt din secolul XIII. Riznica Katedrala (tezaurul catedralei) cuprinde opere de arta sacra din primul ev mediu al barocului, dar mandria colectiei sunt un evangheliar din secolele VII-VIII si manuscrisul Istoriei salonitane. Cronica a bisericii Splitene redactata in secolul XIII de catre Tommaso Arhidiacon care constituie una dintre majorele izvoare istorice medievale ale regiunii.

 
Bilete de avion spre Split:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Sv Duje:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne