Obiective turistice Split, Croatia
Home Orase Obiective turistice Split, Croatia

Obiective turistice Split, Croatia

 

Ceruri limpezi si soare, amestec de baruri, palmieri inalti ce se leagana impreuna cu arborii barcilor cu vela, sirene de vaporase care intra in port, cafenele in aer liber pline de musterii, o tinerete frumoasa, strigate de piata, miere, sunca afumata, taranci legate cu batice de culoare inchisa si cu fuste rotate, vitrine stralucitoare cu tot ce este mai bun in materie de moda pentru un oras cu un somaj ridicat, oficina de intelectuali si artisti.

Split este cheia pentru a intelege tara, am auzit repetandu-se de mii de ori.

Contrastele sunt clare si vivante aidoma fotografiilor in alb si negru care prezinta cladirea Diocletian, resedinta imperiala desemnata de catre UNESCO ca Patrimoniu al Umanitatii. Aici, cu multe secole in urma, a fost asezat al doilea oras al Croatiei, pe care l-au ridicat salonitanii care au fugit de barbari. Si astazi Split este un refugiu. De la razboi pana azi, fiecare schimbare politica a atras in oras lume noua, schimband continuu stabilitatea sociala.

Extrem de frumoasa, framantata si faramitata de forte centrifuge, este emblema nedesavarsirii si a contradictiilor unei tari. Frumusetea convietuieste cu decadenta, rafinamentul cu excesele noilor bogati, Aici, fiecare lucru isi are reversul ascuns intr-un punct risipit.

Astfel, valoarea arheologica se frange in anonimele cladiri braziliene, aliniate la periferie pe ceea ce intr-o vreme trebuia sa fie o bucata de coasta magnifica.

Split si scena sa de antichitati se maresc si se schimba, pentru a nu mai schimba niciodata, in permanenta lupta cu ele insele. A incuia visele, a le pulveriza, este ceva profund. Splitenii dau vina pe un altul, pe cel care intr-o vreme se numea munteanul, luptatorul pastor care locuia pe stancile dinariec. Iti spun ca Split nu infloreste din cauza unei trupe de primitivi care a uzurpat posturile de putere ale burgheziei culte, intr-o vreme mandrie a tarii.

Dar pe celalalt, dusmanul creat de nationalismele razboiului, nu il identifici intr-un grup: celalalt este un scenariu salbatic desenat de razboi. Cum s-a tot scris, conflictul este cel care a adus efectele cele mai rele asupra societatii, producand o adevarata si reala curatenie culturala. Volanul nationalismului, pentru a avea greutate, a trebuit sa anuleze diferentele, valorile unei civilizatii urbane cosmopolite si rafinate in parte deja pusa la grea incercare de catre socialism.

Split doreste sa se reinalte din aceste daramaturi invizibile. in rapiditatea schimbarilor s-a impotmolit, in cautarea unei identitati, constransa sa inghita oameni si schimbari. Munteanul, celalalt, dusmanul este o fantasma, un sentiment neplacut inradacinat in mintea oamenilor. Zagrebul este ascuns, dincolo de munti, indepartat, un rival.

Cel de-al doilea oras al tarii se apleaca asupra ranilor vechi si se leagana in trecut. O insoteste o frumusete eterna. Spun ca Split este napoletan, antic, vivace dar si nationalist si dezamagit... Este adevarat.

Mediterana, culorile calde, zgomotele, firul tesaturilor, acestea toate sunt cele ce ar trebui sa usuce in curtile antice dorinta de a vorbi si cuvintele care trec din casa in casa; apoi mai exista austeritatea austriaca, deoarece Splitenii nu se lasa inselati, nu le place sa isi etaleze sentimentele. Putinii turisti care trec pe aici, raman incantati de fascinatia contrastelor.

Navele de croaziera descarca grupuri care petrec cateva ore pe strazile din centru si pleaca inainte de asfintit. Altii trec grabiti, cu vaporase ce sosesc din Italia si apoi se indreapta spre insule. Splitenii nu par prea interesati de un alt turism, nu vor sa devina un nou Cannes. Orasul poate apartine numai siesi. Priveste cum trec navele, istoria, absorbit, cu lene, in propria imagine, frumoasa si orgolioasa, care se vede reflectata in mare.

Atractii turistice Split

Tag: Obiective turistice Split, Atractii turistice Split, De vizitat in Split, Ce vizitam in Split, Top atractii turistice Split, Top obiective turistice Split, Ghid turistic Split.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne