Manastirea Moldovita din Suceava, obiective turistice Suceava

Manastirea Moldovita

Obiectiv turistic din Suceava

Manastirea Moldovita, care se afla in satul Vatra Moldovitei, a fost construita pentru voievodul Petru Rares in 1532. Materialele folosite aici au fost mai ieftine decat la Voronet; totusi, rezultatul este la fel de admirabil, Iar Moldovita se mandreste cu un specific puternic.

Poate cea mai interesanta fresca este "Asediul Constantinopolului", in registrul inferior al zidului sudic, chiar langa pridvor. Imaginile vorbesc fara echivoc despre modul in care Fecioara Maria a salvat acest oras bizantin, infrangandu-i pe dusmanii persi si avari in 626; patriarhul ortodox este infatisat invocand ajutorul Fecioarei, in timp ce poarta o icoana celebra de-a lungul meterezelor orasului.

Totusi, intregul episod (luat din Acatist, sau Imnul Maicii Domnului) este plasat intr-un decor contemporan cu secolul al XVI-lea: vesmintele, turbanele turcesti purtate de avangarda cavaleriei, tunurile si navele erau menite sa trezeasca in mintea privitorului corelatii cu insasi situatia Moldovei amenintate de invadatorii turci.

Ca un semn al crizei cu care avea sa se confrunte Rares (al carui portret impodobeste zidurile orasului; sotia sa, Elena, este redata deopotriva), aceasta pictura murala executata la comanda se numara printre cele mai valoroase pe care le vei intalni in Bucovina.

Sfintii razboinici infatisati pe stalpul din stanga reprezinta o alta chemare la arme, prea putin disimulata. (O mare surpriza o constituie aparitia Sfintei Fecioare: Ea este infatisata simbolic sub forma de benzi semicirculare de vopsea alba si a unei furtuni violente care se abate asupra atacatorilor in picatele rosii si albe).

perfect-tour.ro/ Perfect Tour
Bilete de avion spre Suceava:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Manastirea Moldovita:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne