Manastirea Sucevita din Suceava, obiective turistice Suceava

Manastirea Sucevita, Suceava

Obiective turistice Suceava

Fortificatiile rectangulare ale acestei manastiri de ia sfarsitul secolului al XVI-lea impresioneaza in mod deosebit, insa, plimbandu-te pe sub arcada de la intrare, primul lucru pe care il observi este o pictura murala. Aceasta infatiseaza celebra "Scara a virtutilor".

Rara atat prin dimensiuni, cat si prin amplasare (majoritatea celorlalte reprezentari ale acestei scene se intalnesc fie ca anluminuri in evanghelii, sub forma de mici icoane sau pe peretii interiori), este o opera absolut incantatoare. O scara cu 32 de trepte se intinde de ia pamant pana la cer.

Calugarii incearca sa urce pe scara. Aplecat mult pe fereastra Raiului, Hristos, cu bratele deschise, se roaga pentru acestia. Un grup de ingeri cu aripi multicolore le sustin eforturile. Dedesubt, calugarii mai slabi, care au cazut prada tentatiilor diavolesti, se zvarcolesc in agonie in timp ce sunt trasi de pe scara si impunsi, sfarsind in cele din urma intre falcile unui cerber.

Sucevita a fost ultima construita dintre cele 22 de biserici pictate din Moldova; procesul pictarii s-a incheiat aproape la fel de repede cum a inceput. Motivul este lesne de ghicit: din punct de vedere politic, Moldova era la un pas de a ajunge sub guvernare turca, iar conducatorii ei trebuiau sa-si restranga actiunile.

La Sucevita nu vei gasi niciun fel de propaganda politica fatisa, de tipul celei de la Voronet si Moldovita. In schimb, picturile sunt mai austere, mai introvertite si mai spiritualizate.

Culoarea predominanta aici este un verde marin intens, de la malahi-tul folosit in vopsele, dar numeroase alte culori, printre care si auriu, dau stralucire zidurilor. A fost intemeiata de o familie puternica de episcopi si domnitori care avea legaturi stranse cu Polonia.

Un semn al acelei influente poate fi identificat pe peretele sudic, in stanga splendidului "Arbore al lui Iesei" (nu rata aici regii filosofi), intr-o scena care o infatiseaza pe Fecioara tinand un val deasupra preotilor ploconiti. Pictura se intituleaza "Pocrov" (de la cuvantul slavon pentru "val") si este incadrata de o biserica cu pridvor deschis si turla in forma de bulb de ceapa, un stil foarte apropiat de cel polonez.

Satul Sucevita este plin de pensiuni placute pentru calatorii istoviti.

Bilete de avion spre Suceava:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Manastirea Sucevita:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne