Obiective turistice Targu Lapus, Romania
Home Orase Obiective turistice Targu Lapus, Romania

Obiective turistice Targu Lapus, Romania

 

Targu Lapus este principalul oras din Valea Lapusului. Numara cam 13.000 de locuitori. Dupa cum sugereaza si numele, orasul are o piata (targ) din care poti cumpara tot felul de fructe, legume, carne si branzeturi de sezon proaspete. Orasul poate constitui o destinatie numai buna pentru o vacanta reusita, dar si pentru petrecerea unui weekend relaxant pe Valea Trotusului.

Cunoscut in regiune si dupa numele sau vechi Lapusu Unguresc, orasul este atestat documentar din anul 1291. Fiind situat intr-o zona de interferenta, la confluenta unor cai de comunicatie zonale, localitatea a devenit targ al zonei, motiv pentru care s-a dezvoltat progresiv, devenind un centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al raului Lapus, denumita generic si tara Lapusului.

In perioada interbelica, Targu Lapus a fost resedinta plasei Lapus din judetul Somes. Ulterior, in anul 1968, localitatea a fost declarata oras.

In nord-est spre Rogoz, se afla o biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, care pare ca imbratiseaza pamantul. Aceasta este si unul dintre principalele obiective turistice.

Valea Lapusului

Valea Lapusului se mandreste cu o frumusete si o identitate cu totul aparte. Este invesmantata in aceeasi mantie atotcuprinzatoare de pajisti verzi, dar mai largi si asezate pe pante mai line decat in Maramuresul istoric, datorita apropierii de Podisul Transilvaniei aflat la sud.

Denumirea „Tara Lapusului", atribuita regiunii, semnifica mosie locuita si administrata de etnicii romani inainte de sosirea ungurilor. Tara Lapusului adaposteste biserici din lemn, aflate in patrimoniul UNESCO. In total, intreaga zona numara 28 Biserici-muzeu din lemn.

Valea este extraordinara pentru drumetii si ascensiuni pe munte: pentru a te bucura pe deplin de tinut, lasa masina si urmeaza orice poteca ti se deschide in fata. Turistii pot gasi harti cu trasee la agentiile de turism din Baia Mare. Unele dintre ele patrund adanc in padurile de langa raul Lapus, unde vei descoperi pesteri, cascade inalte care se pravalesc zeci de metri pe peretii stancosi verticali si plante salbatice, precum laleaua pestrita si ienupa-rul, care cresc din belsug pe pajistile de langa rau, alaturi de o multime de plante medicinale, aromatice sau buruieni.

Atractii turistice Targu Lapus

Tag: Obiective turistice Targu Lapus, Atractii turistice Targu Lapus, De vizitat in Targu Lapus, Ce vizitam in Targu Lapus, Top atractii turistice Targu Lapus, Top obiective turistice Targu Lapus, Ghid turistic Targu Lapus.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne