Obiective turistice Torino, Italia
Home Orase Obiective turistice Torino, Italia

Obiective turistice Torino, Italia

 

"Torino nu este un oras... pentru care sa faci tam-tam", se plangea Henry James in "Italia revizitata" (1877), o opinie pe care inca o mai impartasesc cei care nu sunt familiarizati cu marele, necunoscutul si nevizitatul oras - pana in 2006, cand a gazduit Jocurile Olimpice de iarna.

Sever si neitalian, cel putin dupa reputatie, centrul lui este, la prima vedere, o retea de strazi, majoritatea din secolul al XIX-lea, iar periferia, o aglomerare de zone industriale.

La o cercetare mai atenta, Torino apare ca un oras elegant, plin de parcuri, palate, arcade, cafenele vechi si o frumoasa arhitectura baroca. Este si "caminul" mult disputatului Giulgiu si al giganticei corporatii Fiat, fostul bastion al centrului industrial al orasului.

In 2006/Tbrino a gazduit Jocurile Olimpice de iarna, un eveniment care nu numai ca a atras atentia intregii lumi asupra unui oras intr-o dinamica schimbare, dar a adus si la dezvoltarea unor noi facilitati in domeniul sporturilor de iarna si la restaurarea multor cladiri si piete.

Istorie
Torino a prins viata drept capitala a tribului Taurini, de origine celtica. Mai tarziu a devenit un modest avanpost militar roman. Inflorirea lui a inceput odata cu venirea principilor de Savoya, o veche dinastie italiano-franceza, care au facut din Torino resedinta de scaun in anul 1574. Patronajul casei de Savoya si doi arhitecti de exceptie, Guarino Guarini (1624-1683) si Filippo Juvarra (1676-1736) au transformat orasul, acesta devenind o prezenta proeminenta din punct de vedere social si arhitectonic.

In secolul al XIX-lea, familia de Savoya a fost un actor principat in procesul de unificare si a dat primii regi ai Italiei unite, in secolul al XX-lea, companii mari precum Fiat, fondata in 1899, au atras valuri de emigranti ca forta de munca, mai ales din sudul Italiei, fapt ce a dus ia dezvoltarea unor suburbii importante in anii '50 si '60.

Prin oras
Centrul orasului este destul de compact, usor de explorat la pas. In partea de vest se intinde eleganta Piazza San Carto, cea mai frumoasa piata din oras. Pe una dintre lateralele pietei se afla Palazzo dell'Acaademia delle Scienze, un palat din secolul al XVII-lea proiectat de Guarini, care in zilele noastre gazduieste principalele muzee ale orasului: Muzeul Egizio si Galleria Sabauda.

Vizavi sunt bisericile San Carlo si Santa Cristina, cea din urma cu o fatada uimitoare, proiectata de Juvarra. Atragatoarea strada principala, Via Roma, cu scuaruri pietruite si magazine tentante, duce, la est, spre Piazza Castel, o alta piata principala. In jurut pietei se gasesc Palazzo Madama si Palazzo Carignano, catedrala (unde se afla faimosul Giulgiu) si Palazzo Reale, fosta resedinta a familiei Savoya.

Atractii turistice Torino

Tag: Obiective turistice Torino, Atractii turistice Torino, De vizitat in Torino, Ce vizitam in Torino, Top atractii turistice Torino, Top obiective turistice Torino, Ghid turistic Torino.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne