Catedrala Sf Laurentiu din Trogir, obiective turistice Trogir

Catedrala Sf Laurentiu

Obiectiv turistic din Trogir

Se afla in Piata Poporului, in prezent trg Ivana Pavia II. Catedrala Sv. Lovro (Sf. Laurentiu) este unul dintre cele mai pretioase monumente croate, care la prima vedere ne dezvaluie imbinarea intre arta romanica, gotica inflorita de tipar venctian si stilul renascentist.

Lucrarile bisericii, incepute in 1123 s-au lungit pana in secolul urmator si nu au lipsit nici interventiile de mai tarziu, ca de pilda clopotnita gotico-venetiana (sec. XVI) care constituie axa simbolica si vizuala a orasului. Frumusetea monumentului este apreciata inca de la atriul cu mici coloane, arcade si friza clasica, dar mai ales la vederea portii (1240), opera majora a maestrului Radovan, unde figurarea se desprinde ca o istorie in imagini: redarea rafinata a detaliilor, factura morbida, umbrele dense si genialitatea din tablourile cu animale fac din Radovan un artist de prim nivel pesimist.

Frontonul fatadei cu statuia Sf. Laurentiu, dateaza din secolul XV si este aproape contemporan cu baptisteriul (1467), cea mai importanta opera adaugata de catre sculptorul Andrea Alessi (un dans sacru de decorati uni), unde se ajunge printr-o poarta decorata cu scena Botezului si, in interior, cu imaginea Sf. Ieronim in caverna. Interiorul catedralei despartit in trei naosuri prin pilastrii rectangulari, pare sa amestece austeritatea arhitecturii cu jocul indraznet al dantelariilor: amvonul octogonal (sec. XIII) decorat cu capiteluri ajurate, jilturile din lemn ale corului (jumatatea sec. XV) si anafor-nita din secolul XIV cu baldachin ornat cu figurile Bunei Vestiri.

 
Bilete de avion spre Trogir:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Catedrala Sf Laurentiu:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne