Obiective turistice Trogir, Croatia
Home Orase Obiective turistice Trogir, Croatia

Obiective turistice Trogir, Croatia

 

Acest oras vechi, asemenea altor orasele din aceasta parte de coasta a Adriaticii, este ridicat pe o insula asezata intre uscat si o alta mica insula (Ciovo), legata de continent printr-un pod, de pe care pot fi admirate zeci de barcute colorate si ape sarate.

Fortarata se inalta din mare. Dincolo de ziduri, si de turnurile nemiscate, din nou zgomot, viata forfoteste in citadela medievala, traversata de un roi de turisti. Oaspeti din jumatate de lume vin sa viziteze acest oras-muzeu care a pastrat intact vechiul nucleu urban, si care a fost declarat, in 1997, Patrimoniul Umanitatii de catre UNESCO. Trogir se pregateste pentru noua stagiune care se apropie, bine aranjata si sclipitoare: un mal lucitor, banchete moderne si mici hoteluri care se dezbraca de haina austera din epoca socialista.

Este de speriat circul turistic dar, lasand la o parte multimea, oraselul rezista: niciun fel de insemne si nici covoare de suveniruri. Printre stradute se descopera colturi decadente, ziduri netencuite printre care cresc tufisuri, curti inflorite unde se zaresc case cu prispe din piatra. Aici inca se mai ascunde o umanitate diferita, care in miscarea ce se produce nu si-a gasit locul, si colturi de saracie ce scapa la prima privire, dar care sunt comune multor centre ale coastei. Demnitatea dalmata ii ascunde pe acei dezmosteniti care in noua transformare a statului au pierdut asistenta si dreptul la o viata mai demna. Acum si Croatia trebuie sa isi faca conturile cu stricaciunile capitalismului.

Cu o frumoasa pozitie pe coasta - intre uscat si o alta insula - si o mare istorie greaca in urma, Trogir, care a fost si port roman, cade in mana venetiana in 1420 si astfel a ramas pana in 1797. Preambulul este necesar pentru a rezuma acele trei secole in care s-au zarit monumente si cladiri nobiliare care au facut din orasel „o Venetie din piatra", incins de acel inel de ziduri si turnuri intarite in secolul XV al Venetiei.

Atractii turistice Trogir

Tag: Obiective turistice Trogir, Atractii turistice Trogir, De vizitat in Trogir, Ce vizitam in Trogir, Top atractii turistice Trogir, Top obiective turistice Trogir, Ghid turistic Trogir.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne