Obiective turistice Troia, de vizitat in Troia, Turcia
Home / Orase / Obiective turistice Troia, Turcia

Obiective turistice Troia, Turcia

 
 

Orase legendare au inflorit in antichitate pe malurile marii Egee. Troia cea bogata in aur, Pergam, Efes, Milet... Sapaturi arheologice au dezvelit, in ultimele doua secole, parti din cetatile vechi si au adus la lumina adevarate comori.

De la Homer incoace, povestea Troiei farmeca mintile tuturor visatorilor. Legenda spune ca Zeus, stapanul zeilor, suparandu-se ca oamenii se inmultisera din cale afara si deveneau din ce in ce mai puternici, a hotarat sa-i imputineze printr-un razboi. Zeita Discordia a faurit un mar de aur si frumosul print pamantean Paris a fost chemat sa il dea celei mai frumoase dintre cele trei puternice zeite: Hera, Atena si Afrodita. Cu toate s-au rugat de el, promitandu-i rasplata, dar Afrodita, zeita frumusetii, i-a promis-o de sotie pe cea mai frumoasa femeie de pe pamant, astfel incat Paris i-a dat ei marul, iscand mania zeitei intelepciunii, Atena, si pe cea a sotiei lui Zeus, Hera. Astfel, Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, a rapit-o pe Elena cea frumoasa, sotia regelui Spartei, Menelau. Adunand in jurul lui toate capeteniile elene, Menelau a pornit catre Troia, pe care a asediat-o zadarnic timp de zece ani. In sfarsit, vicleanul Ulise a nascocit stratagema cu uriasul cal de lemn, pe care grecii l-au daruit troienilor, in semn de pace. Troienii, nebanuind nimic, l-au adus in cetate, iar grecii ascunsi in pantecele calului de lemn au iesit noaptea si au deschis portile prin care armata lor a intrat si a cucerit Troia. Dar, cu toata protectia zeitei Atena, urmarea povestii nu a fost norocoasa pentru greci: Ulise a ratacit timp de zece ani inainte de a ajunge din nou acasa, iar Agamemnon, capetenia aheilor, la intoarcerea acasa, la Micene, a fost ucis de sotia lui, Clitemnestra. Stravechea legenda a constituit din totdeauna un indemn spre cautarea Troiei, dar, pana la genialul visator Schliemann, nimeni nu a reusit sa gaseasca amplasamentul cetatii.

Calauzindu-se dupa descrierile lui Homer, dar si dupa indiciile continute in scrierile istorice, Schliemann a inceput in 1870 sapaturile la Hissarhk, gasind aproape imediat primele vestigii arheologice care atestau locuirea, din cele mai vechi timpuri, in aceasta zona. in timp de trei ani, Schliemann a gasit vestigiile arheologice ale mai multor cetati construite succesiv, una peste alta, uneori la distanta de secole.

Au fost gasite nenumarate obiecte, ziduri, fortificatii apartinand unui numar de sapte cetati (mai apoi s-a constatat ca au existat aici, de-a lungul timpurilor, noua cetati). Dupa trei ani de sapaturi, vazand ca nu gaseste comoara pe care nadajduia sa o descopere, Schliemann a decis sa abandoneze sapaturile. Dar, cu cateva zile inainte de a o face, eforturile lui si-au gasit o incununare stralucita: la noua metri adancime sub pamant, sub un strat gros de cenusa aproape pietrificata, arheologul a gasit mai intai un tezaur, apoi inca patru, mai putin importante ca primul.

Cel dintai tezaur era alcatuit din doua diademe de aur (dintre care una formata din nouazeci de lanturi), 1271 inele, 4066 paftale, 124 coliere, cercei, margele, nasturi, ace, 16 statuete, in total 8700 obiecte din aur. La acestea se adaugau un pocal si o carafa de aur, un pocal de electrum (amestec de aur cu argint) si unul de argint. Ferm convins ca a gasit comoara legendara a regelui Priam, Schliemann a dus tezaurul la Berlin, unde a ramas pana in anul 1945, cand a fost luat de armata sovietica. Nu s-a mai stiut nimic despre tezaur pana in anul 1993, cand a reaparut expus la Muzeul Puskin, declansand o acerba controversa intre Turcia, Germania si Rusia, care isi disputa drepturile de proprietate asupra lui.

Urmand sageata care indica pe sosea Truva, la 25 km de portul Canakkale se ajunge in locurile unde altadata se inalta mitica Troie, pe o colina situata nu departe de intrarea in stramtoarea Dardanele. Se pot vedea in aceste locuri ziduri, turnuri si o reconstituire a celebrului cal troian din lemn. Pentru a privi lucrurile cu un ochi avizat, e bine de stiut ca savantii au hotarat ca stratul care corespunde cetatii cantate de Homer este, probabil, cel de al saselea strat al sapaturilor arheologice.

Situl arheologic este vizitat in fiecare an de un numar tot mai mare de turisti. Majoritatea ajung aici cu autobuzul de la Istanbul sau cu feribotul de la Canakkale, cel mai apropiat oras important aflat la aproximativ 50 de km distanta.

 
Vizitezi Troia?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Troia

Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Bilete de avion spre Troia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Troia:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Troia obiective turistice, Ce poti vizita in Troia, Top obiective Troia, Top atractii Troia, Troia locuri de vizitat, Locuri de vizitat Troia, Locuri de vizitat in Troia, Troia atractii turistice, Troia de vizitat, De vizitat in Troia, Ce vizitam in Troia, Top atractii turistice Troia, Top obiective turistice Troia, Troia ghid turistic, Calatorii in Troia.