Ca d Oro din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia

Ca d Oro, Venetia

 

Ca' d'Oro, sau casa de aur, isi ia numele de la aurul sl alte materiale pretioase care acopereau pe vremuri magnifica fatada. Inceput in forma actuala in 1420, palatul a indurat succesiunea multor proprietari nepasatori si o restaurare grosolana inainte de a fi lasat mostenire statului si deschis publicului in 1927. Dupa renovari indelungate, fatada a revenit la splendoarea initiala, iar interiorul gazduieste acum Galleria Franchetti, un remarcabil potpuriu de pictura si sculptura medievala.

Galeria nu este mare - doar doua etaje, fiecare cu cateva camere de dimensiuni reduse si un mare portego (aceasta era o zona care impartea majoritatea palatelor venetiene, scopul sau fiind sa ajute circulatia aerului racoros in timpul verii). Nici lucrarile de arta nu sunt in numar mare, desi sunt destul de extrem de rafinate; de exemplu, la etajul intai se gaseste capodopera lui Mantegna "St. Sebas-tian" (1506). Ca sfant invocat in rugaciunile impotriva bolilor; Sebastian era un subiect de tablouri popular in Venetia greuincercata de ciuma, l-a folosit si lui Mantegna in sumbra conceptie a tabloului, exemplificata in simbolica lumanare palpaind si in inscriptia (in latina): "Doar divinitatea este eterna, restul este doar fum".

Printre alte lucrari deosebite sunt de mentionat "Bust de cuplu tanar", din secolul al XV-lea, de Tullio Lom-bardo, sase basoreliefuri in bronz de Andrea Briscio, din secolul al XV-lea, picturi de Carpaccio, Giovanni Bellini si Antonio Vivarini si lucrari de arta ale mesterilor florentini precum Luca Signorelli si Antonio da Firenze.

O scara purtand glorios trecerea timpului duce la etajul al doilea si la o camera plina de tapiserii flamande, pe vremea lor un lucru mult mai folositor decat picturile. Ascunse printre exponate, vei gasi o "Venus" de Tizian si portrete de Tintoretto si Van Dyck, preludii artistice pentru cele cateva fresce decolorate din apropierea portegoului, executate de Pordenone, Tizian si Gorgione. O amintire amara a lucrarilor pierdute de Venetia de-a lungul secolelor - nu in ultimul rand fatada impodobita a lui Ca' d'Oro -, picturile deteriorate au fost mutate, pentru siguranta, din biserici si alte cladiri din oras.

Vizitezi Ca d Oro?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Ca d Oro:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!