Laguna din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia

Laguna, Venetia

 

Laguna a fost salvarea Venetiei, dar si blestemul ei. Odinioara, imbratisarea apei era o bariera protectoare impotriva lumii de afara, iar mai tarziu a ajutat la pastrarea unei traditii maritime care a intarit si a protejat un imperiu intins. Dar mareele inalte au si inundat orasul, iar apele ei tin loc de groapa de gunoi pentru fabricile de pe uscat. Oricum, putini turisti isi fac probleme din aceasta cauza in vreme ce se plimba cu barca pentru a vizita numeroasele insule care o tivesc.

Murano este cea mai apropiata si cea mai putin frumoasa dintre insule. Desi locuita de pe vremea romanilor, a prosperat abia dupa 1291, cand cuptoarele sticlarilor venetieni au fost mutate aici ca o masura de prevedere impotriva incendiilor. Astazi merita sa faci o vizita in magazinele de sticlarie, sa vezi muzeul sticlei, cateva biserici si sa ai sansa de a privi, in drum spre Murano, spre San Michele, cel mai mare cimitir insular al Venetiei.

Fondamenta dei Vetrai are multe dintre cele mai mari turnatorii si magazine de sticlarie. Biserica din capatul nordic, San Pietro Martire, adaposteste cateva sculpturi grandioase din lemn, candelabre Murano si unul dintre cele mai deosebite lucrari de altar, "Madona cu pruncul si Dogele Barbarigo si Sfantul Marcu si Augustin" (1488), pictura a lui Giovanni Bellini.

In apropiere este Museo del Vetro, adica Muzeul sticlei, ale carui uluitoare exponate te pun in tema cu istoria si tehnologia fabricarii sticlei, cu ajutorul unor piese de sticla absolut minunate. La dreapta muzeului este biserica din secolul al XVII-lea Santi Maria e Donato, remarcabila prin neobisnutele abside arcuite, un amvon din secolul al VI-lea si o pardoseala de mozaic din secolul al XII-lea de-o frumusete care-ti taie respiratia, in timp ce farmecul Insulei Murano este sticla, Burano este cunoscut pentru dantela sa, care se face cel putin din secolul al XV-lea.

Astazi, majoritatea dantelelor care sunt de vanzare sunt importate, dar mai exista o mana de batrane care mai fac extraordinara punta in aria (puncte in aer) pentru care insula este asa de faimoasa. Numarul lor scade alarmant, dar poti inca sa admiri dantelele lor incantatoare la Museo del Merletto, sau Muzeul dantelei.

Burano este mult mai frumos decat Murano datorita caselor frumos colorate. Se spune ca obiceiul a luat nastere pentru a-i ajuta pe soti sa-si identifice mai usor casa de la departare cand erau cu barca pe mare. Insula mai pastreaza si aerul unei adevarate comunitati de pescari, cu barcile ancorate pe malurile inverzite si plasele intinse la uscat de-a lungul strazilor pietruite.

Asta te face sa-ti doresti sa explorezi insula de dragul ei, vechea piata de peste si tarmul linistit fiind cele mai bune obiective. Este, de asemenea, destinatia perfecta pentru o excursie matinala, pe care sa o combini cu o vizita pe Insula Torcello, aflata la doar cinci minute cu barca.

Fa tot ce poti pentru a vizita Torcello, unul dintre cele mai frumoase locuri din Venetia. Acum aproape nelocuita, insula a fost probabil prima parte a lagunei pe care s-au stabilit oameni, in secolul al V-lea, ceea ce o face locul de nastere al Venetiei. Aluviunile care au blocat canalele si malaria au pecetluit soarta insulei in secolul al XII-lea.

Astazi, insula are un singur grup de constructii, la care se ajunge usor facand o plimbare pastorala de la locul debarcarii, pe malul unui canal. Pe dreapta vei vedea Santa Fosca, o biserica bizantina din secolul al XI-lea, iar pe stanga, Museo di Torcello, un mic muzeu despre istoria lagunei.

Drept inainte este Santa Maria Assunta, poate cea mai frumoasa biserica a Venetiei. Fondata in anul 639, totul din interiorul ei este fara pereche, de la tavanul in lemn datand din secolul al XI-lea si podeaua de marmura la superbul paravan, naosul si absida, cu mozaicul ce-o infatiseaza pe Fecioara Maria.

Corpul principal al cladirii dateaza de la 1008, fatada si porticul din anul 864, iar cripta si altarul principal sunt de la constructia originara, din secolul al VII-lea. Nu rata mozaicurile din secolul al XI-lea, din capela, la dreapta altarului, sau morbidul mozaic din secolul al XII-lea de pe peretele din fund, care descrie "Judecata de Apoi".

Vizitezi Laguna?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Laguna:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!