Palazzo Ducale, Venetia
Palazzo Ducale, sau palatul dogilor, a fost resedinta, timp de aproape o mie de ani, nu numai a dogilor care au condus Venetia, a politiei secrete si a Curtii de justitie, dar si a inchisorilor municipale, a camerelor de tortura si a multor institutii administrative. Una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din lume, exteriorul este un superb amestec de coloane, marmura complicat ornamentata si motive decorative de trifoi cu patru foi.
Interiorul constra intr-un labirint de camere aurite si pictate, dar si intr-o serie de turnuri intunecoase in care pe vremuri a fost inchis, printre altii, Casanova, aventurierul din secolul al XVIII-lea.
Primul palat, asemanator unei fortarete, a fost construit in anul 814, dar a fost distrus de incendii in 976 si in 1106. Constructia cladirii actuale a inceput in anul 1314, cand au inceput lucrarile unei sali mari, pentru Maggior Consiliglio.
Camera inferioara a parlamentului republicii. Trei ani mai tarziu, dupa ce aceasta a fost gata, in 1422, resturi ale vechiului palat au fost demolate pentru a face loc fatadei principale a palatului. Apoi, interiorul a fost permanent modificat, pe masura ce aparatul administrativ si guvernamental se tot marea, palatul ajungand mai mult sau mai putin la forma sa actuala in 1550.
Incendiile distrugatoare din 1574 si 1577 au adus constructia aproape de colaps, si o vreme s-a pus in discutie demolarea ei si construirea alteia, in stil renascentist. Propunerea nu a avut succes si o restaurare mai modesta a salvat palatul gotic pentru posteritate.
Exteriorul
Incepe vizita printr-o plimbare pe Ponte della Paglia, situat la capatul fatadei dinspre canal. De pe micul pod poti admira Ponte dei Sospiri (1600), sau Puntea Suspinelor, inexplicabil de faimos. Se spune ca numele i se trage de la suspinele condamnatilor la moarte care treceau pe acest pod de la palat spre inchisoarea orasului.
Apoi uitate in sus, ia stanga, pentru a admira "Betia lui Noe", una dintre cele trei statui care impodobesc trei colturi ale palatului, celelalte reprezentan-du-i pe "Adam si Eva" si "Judecata lui Solomon". Mergand inapoi de-a lungul fatadei dinspre canal, vezi statuia "Justitia" (1579) deasupra ferestrei centrale. Capitelurile multor coloane de sub ea sunt sculptate cu alegorii ale viciilor si virtutilor.
Dupa colt, pe cealalta fatada principala a palatului, priveste in sus, spre logia si cele doua coloane rosii anormal de mari, despre care se spune ca ar fi patate de sangele criminalilor care au fost spanzurati aici inainte de executie. La stanga flam-boaiantei Porta della Carta (1443) stau faimosii Tetrarhi, un grup de cavaleri mauri sculptati din porfir, probabil din secolul al IV-lea, care-l reprezinta pe imparatul Diocletian si cei trei co-conducatori ai Imperiului Roman.
Interiorul
in curtea palatului este Scala dei Giganti, sau Treptele Gigantilor (1501), numite astfel dupa Statuile lui "Neptun" si a lui "Marte", opera lui Jacopo Sansovino (1567), emblema stapanirii Venetiei asupra uscatului, respectiv a apei.
Cumpara un bilet de intrare inainte de a incepe sa urci Scala d'Oro (Scara de aur) a lui Sansovino (1550) pentru a incepe un itinerar prin lunga succesiune de camere magnific decorate ale palatului. Prima dintre ele, Salla dell'Anticollegio, un fel de anticamera pentru oaspetii de seama, care, in timp ce asteptau sa intre in audienta, puteau admira picturile lui Tintoretto si Veronese.
Aceiasi pictori au decorat si Salla dell Collegio, sediul consiliului de conducere al Venetiei, Collegio, si Signoria, o alta incapere care apartine de Collegio. Printre multele incaperi prin care vei trece, mai importante sunt Sala del Senato, incarcata de aur, si Sala del Consiglio dei Dieci, o sala de intrunire a Consiliului celor zece, magistrati si supraveghetori ai temutei politii secrete a Venetiei.
In sala de alaturi, Salla della Bussola, se gaseste Bocea di iione (Gura leului), un fel de cutie de scrisori in care cetatenii orasului puteau depune acuzatii impotriva concitadinilor. Usa din spate a salii duce spre o sala interioara mai mica, iar de aici poti ajunge in camera de tortura si la inchisoare. Urmeaza patru camere avand rolul de depozite de arme.
Urmand itinerarul, care este oarecum in cerc pana aici, ajungi la vedeta acestui circuit, imensa Sala del Maggior Consiglio, dominata de cea mai mare pictura in ulei din lume, gargantuelica "Paradiso" a lui Tintoretto (1592). Urmeaza vechea inchisoare, la care ajungi prin Puntea Suspinelor, izbitor de intunecata si sumbra dupa splendorile de dinainte.
Pe langa incaperile publice, poti vedea si alte parti ale palatului, inclusiv vechile turnuri, daca vei parcurge Itinerari Segreti, excelentul tur cu ghid al palatului.
Cauta cele mai bune camere de hotel!
Vacanta in Venetia cu copii? Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici! | |
Asigurare medicala de calatorie Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici! | |
Ghiduri de calatorie Venetia: Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici! | |
Bilete de avion spre Venetia: Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici! | |
Cauta cazare langa Palazzo Ducale: Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici! | |
Rent a car: Cele mai bune preturi Click aici! |