Piazza San Marco din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia

Piazza San Marco, Venetia

 

"Cel mai frumos salon din Europa!", a spus Napoleon despre Piazza San Marco, celebra piata centrala a Venetiei, care este nu numai sediul faimoaselor cladiri Basilica San Marco si Palatul Dogilor, dar si al unor cafenele istorice, al Campanilei si al Muzeului Correr, a caror proximitate te introduce in fascinanta si lunga istorie a Venetiei.

Cele mai distinctive monumente mai mici ale pietei sunt cele doua coloane de langa mal, aduse din estul mediteranean in 1170. Una are in varf leul Sfantului Marco, iar cealalta, pe Sf. Teodora, unul dintre sfintii protectori ai orasului, flancat de o creatura necunoscuta, a carui semnificatie nu se cunoaste.

Zona dintre coloane a fost pe vremuri loc de executie, si venetienii inca o considera un loc ghinionist, nepotrivit pentru plimbare. La vest este Zecea lui Jacopo Sansovino (1545), monetaria orasului pana in anul 1870 si una dintre putinele cladiri din oras construita in intregime din piatra ca o precautie impotriva incendiilor. Alaturi se afla Libreria Sansoviniana (1588), sau biblioteca de stat, tot o lucrarea a lui Sansovino. Intrarea se face pe sub porticul de la numarul 13A.

Priveste in sus, la stanga (nordul) bazilicii, la Torre dell'Orologio un turn cu ceas construit in 1499, a carui inscriptie in latina spune: "Eu numar doar orele fericite". Cele doua figuri distinctive din bronz sunt cunoscute ca I Mori, sau Maurii, dupa chipurile intunecate.

Campanile, cea mai inalta constructie din Venetia, cu cei 98,5 m, ofera cea mai incantatoare priveliste, dar cand a fost construita, prin anul 912, avea trei scopuri complet diferite: sa fie pe post de clopotnita pentru basilica, sa fie punct de observatie pentru portul situat mai jos si sa serveasca drept far pentru corabii. De-a lungul secolelor au fost facute tot felul de modificari minore, niciuna, din nefericire, asupra fundatiei care, din motive necunoscute, abia daca are 20 m adancime.

Spalat de ploi si vant, corodat de apa sarata si lovit de nenumarate ori de fulgere, turnul s-a deteriorat din ce in ce mai mult. Cand, in fine, a cedat, in 14 iulie 1902, singura intrebare a fost cum de nu s-a prabusit mai devreme. Nimeni nu a fost ucis in acel dezastru. in cateva ore, consiliul orasului a promis sa reconstruiasca turnul "dov' era e com' era" (unde a fost si asa cum a fost). Promisiunea a fost realizata zece ani mai tarziu, in 1912, cand un nou turn, identic, dar cu 600 de tone mai usor si mai bine sustinut, a fost inaugurat de Praznicul Sf. Marco (25 aprilie), la o mie de ani de la constructia primei Campanile.

Flancand piata pe trei laturi sta Procuratie, o cladire cu arcade, care pe vremuri a servit ca birouri pentru Procuratie, cel mai inalt nivel al birocratiei administrative venetiene. In interior, o parte din cladire adaposteste Museo Civico Correr (Muzeul Corrrer), ale carui exponate ofera o vedere generala minunata si adeseori excentrica asupra lungii istorii a Venetiei, intins pe trei etaje, muzeul are o sectiune istorica, o galerie de pictura si un sector mai specializat dedicat unificarii Italiei. Tot aici exista si un salon cu capodoperele timpurii ale sculptorului Antonio Canova (1757-1822).

Camerele din prima parte sunt aranjate pe teme, incepand cu sectiunea dedicata topografiei si a altor vederi ale orasului. Urmeaza cele destinate costumelor, monedelor, steagurilor, articolelor de sticla, armelor, si o colectie de bilete, afise, vederi si etichete legate de activitatea maritima. Zona preferata a multor vizitatori este cea destinata incaltamintei si extraordinarilor zoccoli, sau saboti cu platforma, purtati pe vremuri de femeile venetiene. Remarcabile picturi in surprinzator de bogata galerie de pictura includ faimoasa "Femei" a lui Carpaccio (1507), cunoscuta si sub numele de "Curtezanele" si o "Pieta" (1476) a artistului sicilian Antonello daMessina.

Vizitezi Piazza San Marco?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Piazza San Marco:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!