Santa Maria della Salute din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia
Home / Orase / Obiective turistice Venetia / Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute, Venetia

 

Scoate impozanta biserica in stil renascentist Santa Maria della Salute din Venetia si vei pierde un reper important al orasului. Cocotata la gura Canal Grande, edificiul cu turn inalt ocupa un loc de frunte in peisajul orasului de mai bine de 350 de ani.

Santa Maria a fost construita in 1631 pentru a respecta o promisiune facuta cu un an inainte de vene-tieni Senatului. Juramantul promitea construirea unei biserici in cinstea Fecioarei pentru ajutorul dat in timpul epidemiei de ciuma, in care se spune ca ar fi murit peste 45.000 de oameni, aproape o treime din populatia orasului.

Cand molima a trecut - mai degraba datorita vremii reci decat a interventiei divine, dupa cum spun cinicii -, a fost deschis un concurs pentru alegerea arhitectului bisericii, o persoana care trebuia sa indeplineasca cerinta Senatului, anume de "a construi ceva care sa faca impresie buna fara sa coste prea mult".

Castigatorul a fost Baldassare Longhena, care a proiectat si fatada cladirii Scalzi si Scuola Grande dei Carmini si palatele Ca'Pesaro si Ca' Rezzonico. Proiectul castigator a fost botezat Salute, care inseamna, in italiana, si sanatate, si salvare.

Poarta principala a Santei Maria este deschisa doar in timpul Festa della Saluta, un festival ce are loc pe 21 noiembrie, pentru a comemora trecerea epidemiei din 1630. Intrarea prin usa mai mica micsoreaza impactul cu interiorul - cu minunatul paviment de marmura care se intinde la picioarele tale si turnul ce se inalta deasupra.

Pe altarul principal este sculptura "Fecioara alungand ciuma" (1670), executata de Juste le Court dupa schitele lui Longhena. Personajul din stanga Fecioarei simbolizeaza Venetia, iar cel din dreapta, ciuma.

Alte lucrari de arta importante sunt "Pogorarea Sfantului Duh" a lui Tizian (1550), a treia din cele trei picturi din stanga bisericii, si circa douasprezece picturi in sacristeriu, dintre care cele mai notabile sunt "Nunta din Cana" a lui Tintoretto (1561), trei picturi de Tizian de pe bolta bisericii si "Sf. Marcu si Sfintii Damian, Cosma, Roch si Sebastian" (1510).

Vizitezi Santa Maria della Salute?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Santa Maria della Salute:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!