Santa Maria Gloriosa dei Frari din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia
Home / Orase / Obiective turistice Venetia / Santa Maria Gloriosa dei Frari

Santa Maria Gloriosa dei Frari, Venetia

 

Santa Maria Gloriosa dei Frari este cea mai importanta constructie religioasa, dupa Basilica San Marco. Inceputa prin anul 1250, colosala biserica gotica a fost construita pentru franciscani, de la care isi ia numele, Frari, o alterare a cuvantului frati, care inseamna calugari. Biserica se mandreste cu o abundenta de sculpturi si picturi, lucru total neobisnuit pentru credinta franciscanilor in idealul de saracie si umilinta, si detine trei dintre picturile celebre ale Renasterii.

Prima dintre aceste picturi, uriasa "inaltarea Fecioarei" (1518), isi proclama gloria in termeni destul de nedefiniti, dominand biserica prin pozitia de deasupra altarului principal- Totul in aceasta biserica este aranjat astfel incat atentia sa-ti fie atrasa de obiectele de arta - atrage atentia strana corului (1468), o capodopera ale carei arcade de la intrare incadreaza picturile din fundul bisericii.

A doua pictura remarcabila cu greu ar putea fi atat de diferita. Tacut si temperat acolo unde Tizian este zgomotos si dogmatic, sublimul triptic din sacristie al lui Giovanni Bel lini este esenta calmului meditativ. Pictura o infatiseaza pe Madona si Pruncul intre sfintii Petru, Nicolae, Benedict si Marcu (1488), sfinti in numele carora au ridicat Biserica Pietro Pesaro si fiii lui Niccolo, Marco si Benedetto.

In timp ce aceasta pictura ofera doar frumusete retinuta, cea de-a treia, "Madona di Ca' Pesaro" a lui Tizian (1526), atrage prin elemente secundare. Comandata de lacopo Pesaro, care odihneste intr-un cavou la dreapta tabloului, pictura contine portrete ale familiei Pesaro - Cel care atrage atentia este nepotul si mostenitorul lui lacopo, Lunardo, baietelul care are capul intors spre privitor, in cea mai familiara compozitie, lacopo este figura din stanga, in fata cavalerului (care este probabil un autoportret al lui Tizian), iar fratele lui lacopo, Francesco, este cel dintre Lunardo si San Francesco (Sf. Frandsc).

Pesaro a fost episcop si amiral si, in 1502, a condus o campanie impotriva turcilor, la indemnul Papei Alexandru al VI-lea, din familia Borgia. Legatura dintre familiile Borgia si Pesaro se vede pe stema de pe drapelul rosu, iar turbanul si sclavul din stanga, condus spre Sf. Petru, simbolizeaza impulsul spre convertirea la crestinism din campania lui lacopo.

Cavourile
Nu este nicio confuzie in cel mai distinctiv cavou din Frari: o uriasa piramida din marmura alba creata in onoarea lui Antonio Canova (1827). Tot ceea ce a ramas din reputatul sculptor neoclasic este inima sa, restul a fost mutat in Veneto, locul sau de nastere.

Canova insusi a proiectat uriasul cavou, destinat initial a fi un mausoleu pentru Tiziano (decedat in 1576), care odihneste in al doilea rand de morminte din nava, intr-un cavou proiectat de un elev al lui Canova. La dreapta piramidei lui Canova este extraordinarul monument al dogelui Giovanni Pesaro (mort in 1659), un mormant kitsch, dar ciudat de seducator.

Trei cavouri de o maretie extraordinara ocupa peretele transeptu-lui sudic: sunt monumentele lui Paolo Savelli (1407), Benedetto Pesaro (mort in 1503) si Beato Pacifico (1437). Savelli a fost un condottiere roman, adica un mercenar, care a murit de ciuma in timp ce-si conducea armata venetiana victorioasa impotriva Padovei (cavoul lui include primul monument ecvestru al orasului).

Pesaro a fost un amiral venetian care a murit in Corfu, de aici basoreliefurile cu corabii si fortaretele navale care impodobesc cavoul. Mormantul lui Pacifico, o figura religioasa, este o lucrare florentina deosebita, baldachinul si figurile de teracota fiind unele dintre cele mai frumoase obiecte din biserica.

Doua morminte din a doua capela de langa altarul principal sunt aproape la fel de frumoase, mal ales figura dezarmant de modesta a ducelui Degli Uberti (mort in 1336) din stanga, si statuia modesta si protectoare a Madonei cu pruncul. In stanga, capela ne dezvaluie o alta lucrare florentina, statuia lui Donatello, "Sf. loan Botezatorul", singura lucrare din Venetia a sculptorului toscan.

Vizitezi Santa Maria Gloriosa dei Frari?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Santa Maria Gloriosa dei Frari:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!