Obiective turistice Vilnius, Lituania
Home Orase Obiective turistice Vilnius, Lituania

Obiective turistice Vilnius, Lituania

 

Vilnius este capitala si cel mai mare oras din Lituania. Se afla in valea de la confluenta raurilor Neris si Vilnia si are peste 520,000 de locuitori. Capitala Lituaniei a fost si Capitala Europeana a Culturii in 2009, alaturi de orasul austriac Linz.

Cuvantul "Vilnius" este forma masculina a raului Vilnia (care este feminin) si se refera la cresterea nivelului apei.

Zona a fost locuita inca din mezolitic, insa Vilnius a devenit capitala tarii abia in 1323, cand Marele Duce Gediminas si-a mutat resedinta de la Trakai la Vilnius . Un monument dedicat lui Gediminas se afla in Cathedral Square in apropiere de locul fostului templu pagan. Marele Duce este surprins in momentul in care a luat o decizie finala, descalecand de pe cal si binecuvantand pamantul care va deveni capitala tarii.  

Fiind cel mai important oras din Lituania, Vilnius a fost intotdeauna un oras multinational populat de lituanieni, germani, slavi si evrei, inca din cele mai vechi timpuri. Trebuie mentionat ca locatia initiala a orasului s-a pierdut din cauza eroziunii. Orasul vechi a aparut in Evul Mediu, atunci cand locuitorii au fost obligati sa se stabileasca acolo, foarte aproape de malul raului Vilnia, insa in timp localniciilor le-a fost tot mai greu sa traiasca acolo.

Supranumit si "Ierusalimul Nordului" sau "Atena Lituaniei", avand in vedere ca are foarte multe obiective turistice de valoare din sfera religioasa, Vilnius poate fi considerat un tinut al palatelor medievale, al muzeelor si al monumentelor arhitecturale. Majoritatea obiectivelor turistice sunt concentrate pe malul sudic al raului Neris. La sud de piata centrala a orasului (Katedros aikste) se afla Orasul Vechi cu bisericile sale fermecatoare construite in stil baroc, iar la vest gasim Bulevardul Gedimino, polul principal al activitatilor comerciale si administrative.  

Orasul vechi cuprinde numeroase cladiri vechi, foarte bine intretinute, cu o arhitectura frumoasa, drept penru care a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, in 1994. 

Un alt lucru important pentru cei care vor sa viziteze Vilnius este ca fumatul este strict interzis in toate locurile publice. Exceptie fac cluburile de noapte, care pun la dispozitia fumatorilor o camera speciala pentru fumat. 

 
Pret vechi: 52 €
Pret nou de la: 39 €
Cauta hotel

Atractii turistice Vilnius

Tag: Obiective turistice Vilnius, Atractii turistice Vilnius, De vizitat in Vilnius, Ce vizitam in Vilnius, Top atractii turistice Vilnius, Top obiective turistice Vilnius, Ghid turistic Vilnius.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne