Biserica Sv Donato din Zadar, obiective turistice Zadar

Biserica Sv Donato, Zadar

Obiective turistice Zadar
Vacanta in Zadar?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 56 € / 2 pers
  CAUTA HOTEL

Privirea se indreapta spre catedrala Sv. Stosja, locul de cult cel mai important din Zadar, care se afla in apropiere de Sv. Donato (pentru a ajunge aici se fac doar cativa pasi prin zapaceala de culori si sunete din Siroka ulica, drum larg ce constituie artera principala a orasului vechi: rumoare de multime, magazine, baruri, cladiri anonime ridicate dupa bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial). Cea mai mare catedrala a Dalmatiei a fost construita pe locul unei biserici paleocrestine; hirotonisita de catre papa Alexandru III in 1777, astazi conserva aspectul romanic (sec. XII-XIII).

Fatada eleganta, cu trei portale, este brodata, in partea superioara, cu galerii cu arcade oarbe si mici coloane care reiau prospectul tipic al catedralelor romanice toscane; de remarcat cele doua zete: cea mai mare este din secolul XIII, cea de a doua de mai tarziu. Clopotnita, inceputa la jumatatea secolului XV a fost terminata abia la sfarsitul secolului XIX, in interiorul celor trei naosuri, uimita de alternarea de coloane si stalpi ornati cu doi pilastri, privirea este atrasa de diverse elemente: in partea de sus a locului rezervat matroanelor ornat cu podoabe, a jilturilor din lemn ale corului din pre-sbiteriu (sunt opera a venetianului Matteo Moronzoni, datate 1418), anafornitei gotice (1332) si ornamentelor de imbinare in stil romanic a partii anterioare altarului.

In naosul din dreapta se vede Crucifixul din lemn, opera aceluiasi Moronzoni, si altarul baroc; in cel din partea stanga, mica lada pentru relicvele Sfintei Anastasia este opera lui Palma cel Tanar. Relieful de pe cel de-al doilea altar (sec. XV), de-a lungul naosului din stanga, care o infatiseaza pe sfanta pe patul de moarte, este atribuit lui Francesco Laurana. Pe parcursul acestui circuit surprinde, in sacristie (1398), frumosul mozaic al podelei paleocrestine cu doi cerbi ce beau din fantana, descoperit in urma sapaturilor.

Bilete de avion spre Zadar:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Biserica Sv Donato:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne