Biserica Sv Simun din Zadar, obiectiv turistic Zadar - TravelEuropa.ro

Biserica Sv Simun

Obiectiv turistic Zadar

Continuand de-a lungul Don Ive Prodana, se intalneste biserica Sv. Simun, dedicata lui Sf. Simeon, patronul orasului, ale carui haine se afla in centrul presbiteriului; se inalta pe locul unei cladiri paleocrestine (la vremea respectiva era dedicata Sfantului Stefan), dar astazi are aspect baroc.

Basorelieful (Nasterea lui Hris-tos) dateaza din perioada romanica, frescele de pe peretele nordic sunt din secolul XIV, ar :a sfantului, pe altarul major, spijinita de statui baroce, este capodopera de arta in aur realizata la sfarsitul secolului XIV din ordinul reginei Elisabeta, consoarta regelui ungar Ludovic d'Anjou, care, astfel, a vrut sa isi asigure bunavointa Zadarinilor (basoreliefurile amintesc de schema iconografica a lui Giotto); dintre odoarele sfinte din sacristie nu trebuie ocolit potirul gotic din secolul XIV Cladirea invecinata, Crisogonus-Dondi, dateaza de la sfarsitul secolului XV.

Se continua inspre intrarea din partea de est a orasului. Din trg Petra Zoranida, unde se afla o coloana romana, de ordin corintic, ce provine din for si resturile unei porti romane cu trei vamite, se intra in trg Pet Bunara, Piata celor Cinci Fantani, numite astfel datorita celor cinci ghiz-duri octogonale ale rezervorului (1575), unde apar resturi de fortificatii intre care bastionul si Babja Kula (turnul Capitanului) pentagonal.

Dupa cativa pasi se ajunge la Kopnena Vrata (1543), monumentala poarta a Uscatului, construita de catre Michele Sanmicheli, unde se regasesc insemnele orasului cu Sf. Crisogonus pe cal si leul Sf. Mihai. Dupa ce se trece pe sub aceasta intrare, la dreapta se deschide dana (foza) iar in fata Park V. Nazora (parcul Nazor), gradina la mare in al carui colt se inalta Citadel (bastionul Citadela), astazi teatru pentru Festivalul de Vara.

Si pentru a incheia, va dau doua sfaturi. La apus faceti o plimbare de-a lungul marii pe obala Kralja Petra Kresimira IV, ce se desfasoara de-a lungul laturii vestice a orasului vechi: cladiri elegante, construite la sfarsitul secolului XIX, se oglindesc in bratul de mare din fata orasului, de unde se zareste conturul insulei Ugljan. Dincolo de centru, inspre nord-vest, in zona Brodarica, Academia Croata de Stiinte si Arte gazduieste Pomorski Muzej, Muzeul Maritim care propune o vizita - dar si o calatorie pe mare - printre modelele de ambarcatiuni din Adriatica, instrumente de bord, ex voto; o curiozitate este ladva, barca sapata intr-un trunchi si in folosinta din Neolitic.

Bilete de avion spre Zadar:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa Biserica Sv Simun:

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Zadar:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne