Orasul vechi din Zadar, obiective turistice Zadar

Orasul vechi

Obiectiv turistic din Zadar

Trecand de dezordinea orasului nou (industrii, mici vile stralucitoare, cazarme, paduri de pini), se ajunge pe mal. Orasul vechi pare inca indepartat, se zaresc fortificatiile venetiene, ridicate in parte inca din secolul XV si cu interventii succesive din partea arhitectilor Malatesta Baglione si Michele Sanmicheli.

Un lung pod pietonal traverseaza luka Jazine (canalul) si o multime de barci in sarbatoare. Navigand de-a lungul coastei, imediat dupa ce se trece de Vrata (Poarta) Sv. Roka se ajunge in Lucka Vrata (Poarta Marii; 1573) pe care venetienii au construit-o pentru a sarbatori batalia din Lepanto folosind material de constructii provenit de la un arc triumfal roman; este ornata cu insemnul orasului pe care este Sf. Cristofor calare (fronton) si leul din Sf. Marcu (vedere externa).

De aici se intra intr-o piata larga, Poljana Pape Aleksandra III unde, ca oriunde, pavajul antic ne poarta intr-o epoca apusa. Doar cativa pasi si se ajunge la intrarea in : Narodni Muzej, Muzeul National care ofera un colt de istorie prin intermediul articolelor lucrate manual, mobile si costume; tot aici se ajunge la Moderna Galerija, Galeria moderna, care conserva opere ale artistilor dal-mati din secolele XIX si XX.

In acest punct circuitul orasului poate duce in doua directii: aceea de a urma fluxul multimii pentru a ajunge imediat in zona cea mai veche a forului roman, sau cea de a va desfata asteptarea explorand partea de nord-vest a orasului. Este mai bine sa optati pentru a doua varianta si astfel, facand la dreapta pe ulica Nikole Matafora se ajunge in trg Tri Bunara (Piata Celor Trei Fantani), care ofera o vedere panoramica a gradinilor si marii; o privire rapida asupra Gospa od Zdravlja (biserica Sf. Maria a Sanatatii; sec. XVI) si Marele Arsenal al venetienilor din secolul XVIII.

Popasul urmator este, in ulica Fra Donata Fabijanica lana capatul peninsulei si in spatele zidurilor nordice, manastirea Sv. Frane (Sf. Francisc; sec. XIII): in biserica se vad un monumental altar major baroc, jilturile corului in stil gotic venetian, un tablou de Palma cel Tanar, un crucifix din lemn din secolul XII, capela renascentista la dreapta intrarii si peristilul pur renascentist, in manastire se afla o piatra tombala comemorativa care aminteste pacea din 1358 prin care Venetia a renuntat la Dalmatia.

 
Bilete de avion spre Zadar:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Orasul vechi:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne