Obiective turistice Zalau, Romania
Home Orase Obiective turistice Zalau, Romania

Obiective turistice Zalau, Romania

 

Frematand de viata, Zalaul detine cateva muzee excelente. Se afla in Podisul Zilvaniei, dominat de dealuri unduitoare acoperite de paduri dese decat de munti in toata puterea cuvantului. Aceasta zona este inclusa rareori in traseele turistice si pastreaza o atmosfera tihnita, sporita de aerul romantic al caselor neglijate, cu peretii coscoviti, acoperisurile degradate de tigla, decoratiunile din lemn acoperite de muschi si satele agricole anoste.

Descoperirile arheologice de pe teritoriul municipiului Zalau au pus in evidenta dovezi ale existentei umane in aceste locuri inca din neolitic, respectiv cu cca. 6500 de ani in urma. Monedele dacice descoperite in perimetrele arheologice din zona centrala a municipiului, de pe Valea Mitii si din vestul orasului, la care se adauga importante elemente apartinatoare culturii romane, atesta continuitatea locuirii dacice in acest areal si dezvoltarea unor relatii de ordin economic cu orasul Porolissum.

Prima mentiune scrisa cu privire la Zalau se afla in Gesta Hungarorum, numita si Cronica lui Anonymus (notar al regelui Béla al III-lea al Ungariei) lucrare aparuta in jurul anului 1200. In baza acestei surse, Zalaul va fi existat ca asezare inca din jurul anului 900. Dupa marea invazie mongola, care a pustiit orasul in 1241, a ajuns in 1246 sub administratia episcopatului catolic de Oradea. Tutela s-a mentinut pana in 1542, cand Zalaul a intrat in componenta Principatului Transilvania.

De-a lungul istoriei, numele localitatii a fost consemnat sub diverse forme: Ziloc in 1220, Zilah in 1473, Zila in 1601, Sziláj/Szilágy in 1839, Sziláju in 1850 si Zilah/Walthenberg/Zalau in 1854.

Beneficiind de un cadru natural de exceptie, de pozitia sa de la poalele Mesesului si de un bogat fond turistic de origine antropica, municipiul Zalau este si un important centru turistic, cu frumoase obiective turistice. Baza materiala existenta este de sase unitati de cazare, din care patru hoteluri, un motel si doua tabere scolare. Numarul total de locuri in unitatile de cazare este de 708, din care 325 de locuri in tabere scolare.

Atractii turistice Zalau

Tag: Obiective turistice Zalau, Atractii turistice Zalau, De vizitat in Zalau, Ce vizitam in Zalau, Top atractii turistice Zalau, Top obiective turistice Zalau, Ghid turistic Zalau.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne