Palatul Patriarhiei va fi introdus in circuitul turistic al Bucurestiului. Asta dupa ce va fi consolidat si restaurat cu bani europeni si de la bugetul national. Contractul de finantare a fost semnat la inceputul acestei saptamani de catre ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Eduard Hellvig, si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Proiectul urmareste restaurarea si consolidarea Palatului Patriarhiei, in vederea conservarii si valorificarii patrimoniului cultural national. De asemenea, se doreste si cresterea atractivitatii Capitalei in randul segmentului consumatorilor de turism cultural, prin introducerea Platului Patriarhiei in circuitul turistic si permiterea accesului publicului in incinta. Totodata, va fi infiintat un muzeu in care vor fi expuse publicului obiecte de cult din colectia expozitionala a Patriarhiei Romane, precum si un punct de informare.
“Este unul dintre cele mai importante proiecte de finantare culturala semnat pana astazi in Romania, un proiect care va deveni realitate in 30 de luni si care face parte din strategia pe care am initiat-o la nivelul ministerului de promovare a turismului cultural. Romania are un potential extraordinar in aceasta zona a turismului, ca atare preocuparea noastra este din ce in ce mai accentuata. Am convenit cu Prea Fericitul Parinte Patriarh sa semnam un memorandum de colaborare intre Patriarhie si minister, astfel incat viitoarele finantari sa vizeze bisericile, cu precadere pentru pictura exterioara, astfel incat sa putem introduce in circuitul national si international valori de patrimoniu cultural ale Romaniei insuficient exploatate, in prezent”, a declarat ministrul Eduard Hellvig.
Intr-o alta ordine de idei, pe durata derularii lucrarilor de reabilitare, vor fi create patru noi locuri de munca permanente si 192 de locuri de munca. Ca urmare a implementarii proiectului, se asteapta atragerea unui numar de minim 50.000 de turisti care sa viziteze Palatul Patriarhiei in primul an de la finalizarea lucrarilor.
Valoarea totala a proiectului este de 84,9 de milioane de lei, din care finantarea nerambursabila alocata de MDRT-AM POR este de 67,23 de milioane de lei, iar contributia beneficiarului este de 1,37 milioane de lei.