Vacanta Italia: Cat de usor te poti indragosti de Verona!
  Impresii din vacanta Vacanta Italia: Cat de usor te poti indragosti de Verona!

Vacanta Italia: Cat de usor te poti indragosti de Verona!

Vacanta Italia: Cat de usor te poti indragosti de Verona!
Publicat la: 2012-10-04 de

Dintre cele sase-sapte orase italiene pe care le-am vizitat pana acum, pot spune ca m-am indragostit de Verona. Este posibil ca atractia sa se datoreze, intr-o oarecare masura, si celebrei povesti de iubire a lui Shakespeare si miilor de biletele de dragoste exprimate cu atata lejeritate si sinceritate pe zidurile casei Julietei (Casa di Julieta).

In ciuda faptului ca am mers in Verona dupa ce cu o zi inainte vizitasem minunata Venezie, orasul indragostitilor m-a fermecat. Vraja nu s-a rupt nici dupa ce, a doua zi dis-de-dimineata, m-am reintors la Venezia, unde miile de costume stralucitoare iti luau ochii de-a dreptul.

In afara de romantismul care invaluie fiecare straduta, piata si piateta din Verona, ramai fascinat de arhitectura orasului. Odata ajuns pe Arena gigantica, te cuprinde o dorinta de a afla povestea fiecarei roci ramase in picioare. Te simti ca o furnicuta curioasa si fascinanta de tot ceea ce se intampla in trecut intre zidurile colosului aflat intr-o stare foarte buna, avand in vedere ca a fost terminat in anul 30. E de-a dreptul minumat! A fost primul obietiv turistic spre care ne-am indreptat de cum am ajuns in gara (un bilet dus Padova-Verona costa 6 euro, iar calatoria dureaza aproximativ 1 ora si jumatate).

Arena poate fi gasita in mijlocul Pietei Bra, iar un bilet de intrare intreg te va costa 6 euro, in timp ce redus este 4,5 euro. Aceleasi sume le vei da si pentru a vizita Casa Julietei. Noi am vrut sa vedem si Mormantul Julietei si pentru asta am dat pe un bilet 5 euro. Cu toate ca ne-a costat in plus doar 50 de centi, trebuie sa marturisesc ca nu pierzi nimic daca nu vezi mormantul. Am mers destul de mult pana l-am gasit si, desi stiam ca nu are ce sa fie acolo pentru ca Julieta este un personaj fictiv, am fost dezamagita de simplitatea incaperii.

Revin la frumoasa Julieta si a ei casa, una dintre cele mai vechi din oras, unde vin zilnic sute de indragostiti dar si persoane care au suferit din dragoste. Daca vrei sa faci poza cu statuia Julietei trebuie sa fii pregatit sa stai la o coada imensa, aproape la fel de mare ca cea pentru a putea intra in balcon, pentru a-i face cu mana persoanei iubite amestecata printre zecile de oameni care impanzesc curtea. Trebuie spus ca Julieta nu a locuit niciodata in acea casa, insa povestea lui William Shakespeare a pornit de la ceva real.
Familiile Montague si Capulet au existat si chiar au fost familii rivale. Se pare ca celebrul poet britanic si-a construit povestea pe baza unui lung sir de istorisiri traditionale din Italia despre o dragoste care se termina tragic.

Dupa ce am lasat si eu un mic mesaj pe unul dintre zidurile exterioare ale caldirii, am purces spre Piazza delle Erbe, unde se afla Palazzo della Regione si Torre dei Lamberti. Pentru un bilet intreg de 8 euro - redus 5 euro - poti urca cu liftul pana la un anumit punct, dupa care mergi pe scari si poti vedea o panorama superba a intregului oras.

Trebuie sa revii in Piata pentru a admira statuia lui Dante Alighieri si pentru a-ti trage putin sufletul. Multi turisti poposesc cateva zeci de minute in Piata si pentru a manca o gustare sau pentru a hrabi porumbeii.

Noi am mers apoi la Biserica Santa Maria Antica, fosta biserica parohiala a familiei Scaligeri, ale caror morminte remarcabile se aliniaza in spatele grilajului de fier. Nu am putut vedea interiorul pentru ca era era slujba. Am vazut insa mormintele, plasate in complexul funerar Arche scaligere. Din pacate, nu am putut vizita nici Palazzo degli Scaligeri si nici Loja dei Consiglio, aflata la 2 minute de Santa Maria Antica, pentru ca erau inchise.

Ne-am indreptat apoi spre Biserica Sant Anastasia, cea mai mare din oras. Biletul intreg este 2,5 euro. Poti lua si bilet redus, insa doar daca vei cumpara un bilet combinat pentru 4 biserici: Sant Anastasia, Duomo, Basilica di san Zeno si Chiesa di San Fermo, pe care le puteti vizita cu doar 5 euro.

Dupa ce am vizitat Domul, am mers la Teatro Romano si la Castelul San Pietro (foto), o constructie vazuta de departe si care ti se arata ca-ntr-un basm cu printi si printese. Pentru a ajunge la castel am traversat Adige. Bineinteles, ne-am oprit de mai multe ori pe Ponte Pietra pentru a face multe poze castelului...eram fascinata. Biletul de intrare in castel si teatru este de 6 euro, iar redus 4,5 euro.

Dupa ce am admirat fiecare incapare din castel si am traversat gradina superba, ne-am luat, ce-i drept cu greu, la revedere si am pornit agale pe faleza, spre Castelvecchio. Am traversat Ponte Scaligeri, un pod din caramida, in stil vechi, care te duce direct la poarta de intrare in Castelvecchio, unde poti vedea o minunate galerie de arta, dar poti si urca pe zidurile care inconjoara castelul pentru a te bucura de o priveliste care-ti taie rasuflarea asupra raului Adige si aspura Veronei.

La aproximativ 15 minute de mers pe jos de Castelvecchio se afla Basilica di San Zeno, unde vei gasi mormantul sfantului patron al Veronei, Zeno. Am mers apoi la mormantul Julietei, care, asa cum am mai spus, mi s-a parut o pierdere de timp.

Dupa o zi obositoare si aglomerata, ne-am indreptat spre gara bucurosi ca avusesem timp sa vedem cam tot ce era mai important de vizitat in Verona. Recunosc ca ma dureau picioarele ingrozitor si ca abia asteptam sa ajung in Padova la hotel. Fusese o zi plina de magie, privelisti desprinse parca din basme. Imi umplusem bolba de amintiri si, de cum am urcat in tren, am simtit nevoia de a ma reintoarce in orasul indragostitilor. Am ajuns la hotel dupa ora 21.00 si eu inca visam la Verona.

Nu ratati nici impresiile despre Venezia in "Vacanta Italia: 2 zile superbe de carnaval venetian" si Padova - "Vacanta Italia: Basilica di San Antonio din Padova iti taie respiratia"