Croatia (in limba croata "Republika Hrvatska") este o tara situata in sud-estul Europei, la intersectia dintre muntii Balcani, campia Panoniei si marea Mediterana. Ea se invecineaza cu Slovenia si Ungaria la nord, Serbia si Bosnia-Hertegovina la est, Muntenegru la sud si marea Adriatica la vest. Suprafata tarii este de 56,594 km patrati. In Croatia se intalnesc toate formele de relief. Principalul lant muntos al tarii este cel al Alpilor Dinarici (vf. Dinara – 1831 metri cel mai inalt punct).
In estul tarii se gaseste campia Slavoniei (parte a campiei Panonice), campie traversata de mai multe rauri sau fluvii precum Dunarea, Sava, Drava sau Kupa. Coasta Dalmatiei, zona situata in vestul Croatiei, este presarata cu numeroase insule si insulite, din care cele mai mari sunt Cres si Krk. Croatia este o republica parlamentara. Parlamentul ("Sabor") este unicameral, alcatuit din 100 pana la 160 de membri. Croatia este stat membru NATO si stat candidat la aderarea la UE. Data aderarii la UE este Iulie 2013. Capitala Croatiei este orasul Zagreb. Conform recensamantului din 2011, Croatia are o populatie de 4.290.621 de locuitori. In 2010, Croatia avea un PIB real/capita de $17.818. Indicele Dezvoltarii Umane este de 0.796, ceea ce plaseaza Croatia in randul tarilor foarte dezvoltate.
Sectorul serviciilor alcatuieste aproape 75% din PIB-ul Croatiei, industria 20% si agricultura 6%. Principalele activitati industriale sunt constructia de nave, procesarea alimentelor, IT si industria farmaceutica. In 2008, rata somajului in Croatia era de 15%. Turismul este una din cele mai importante ramuri ale economiei Croatiei, alcatuind in jur de 20% din PIB. Principala atractie turistica a Croatiei este Coasta Adriatica unde este concentrata si marea majoritate a infrastructurii turistice.
Istoric Croatia
Numele Croatiei provine din termenul Croatia din latina medievala, provenit din Dux Croatorum ("Duce al Croatilor") atestat in Inscriptia Branimir, ea insasi forma derivata din cuvantul slav de nord-vest Xrovat, prin metateza lichida de la termenul din slava comuna Xorvat, sau de la proto-slavul Xarwat sau Xurvatu. Originea numelui este nesigura, dar se considera a fi de origine gotica, termen indo-arian atribuit unui trib slav. Cea mai veche inregistrare a etnonimului croat pastrata pana astazi este un radical variabil, atestat prin tablita de la Baška in forma ("Zvonimir, rege croat").
Prima atestare a termenului latinesc este atribuita cartei ducelui Trpimir din 852. Originalul s-a pierdut, fiind pastrata doar o copie din 1568 ceea ce duce la indoieli privind autenticitatea sa. Cea mai veche inscriptie in piatra pastrata este Inscriptia Branimir din secolul al IX-lea (gasita langa Benkovac), unde ducele Branimir este descris ca Dux Cruatorvm. Inscriptia nu este datata precis, insa, Branimir a condus Croatia in 879–892.