Egiptul este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul caruia are contact cu Iordania si cu Arabia Saudita) si de Marea Rosie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.
Are o intindere de aproximativ 1 mil de km, fiind pe pozitia a 30-a ca intindere si o populatie de circa 86 mil de locuitori (estimata in 2014), rezultand o densitate de circa 86 locuitori /km patrati (pozitia a 126-a).
Istoric Egipt
Misr, numele arab oficial al Egiptului, este de origine semitica, insemnand probabil "o tara" sau "un stat". Numele Egipt isi are originea in latinul Aegyptus derivat din cuvantul grecesc antic "aiguptos", care la randu-i este derivat din antica fraza egipteana hwt-k3-pth ("Hut ka Ptah"), numele unui templu al zeului Ptah la Memphis.[necesita citare]
Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia dintre cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Pe Valea Nilului, stransa intre maluri inalte si stancoase, s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre, o veche civilizatie a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne infatiseaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce-au luat nastere mai apoi in tarile de pe toate continentele, inainte si dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scanteietoare pe care o admirau grecii vechi si romanii care se minunau, precum fac azi multimile de turisti, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile inaltate de faraoni si supusii lor.
Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 i.Hr., fiind stapanit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes si Ramses, prin cucerirea Africii si Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativa, a cazut sub dominatia persanilor, in 595 i.Hr. si cucerit apoi de Alexandru cel Mare in 320 i.Hr.
Nu numai arta egipteana si monumentele colosale au atras prin frumusetea tainica si prin splendoarea lor enigmatica pe grecii vechi si pe romani, ca si pe noi cei de azi; calatorii veneau sa gaseasca mai cu seama cultura egipteana, "intelepciunea egipteana" pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh.
Arabii au cucerit Alexandria in 642 si in 647, completand astfel cucerirea musulmana a Egiptului si sfarsind 975 de ani de dominatie greco-romana asupra Egiptului.