Bucataria bosniaca utilizeaza multiple condimente, in cantitati moderate. Majoritatea felurilor de mancare sunt usoare, gatite in multa apa; sosurile constau in principal din sucurile naturale ale legumelor. Ingredientele tipice sunt tomatele, cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii grasi, castravetii, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, dovleceii, fasolea uscata sau proaspata, prunele, laptele, ardeiul iute si smantana. Bucataria bosniaca este influentata atat de cea occidentala cat si de cea orientala.
Ca urmare a dominatiei turcesti de aproape 500 de ani, mancarea bosniaca este strans apropiata de cea turceasca, greceasca si a altor culturi culinare otomane si mediteraneene. Datorita anilor de dominatie austriaca, au aparut si cateva influente central-europene.
Cateva specialitati locale sunt †evapi, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulasul, ajvar si diferite dulciuri orientale. Vinurile locale provin din Hertegovina, unde clima este potrivita viticulturii. Loza hertegovineana (similara cu Grappa din Italia, dar mai putin dulce) este foarte populara.
Rachiul de prune (rakija) sau de mere (jabukovaŸa) se produc in nord. In sud, distileriile produceau mari cantitati de coniac si erau furnizori pentru toate fabricile de alcool iugoslave.