O masa tipica slovena incepe cu felul intai - supa (juha) de carne sau vita cu taitei de casa si continua cu un fel din carne, de obicei cu cartofi (krompir) si salata (solata). Se serveste si painea proaspata (kruh) delicioasa. Felurile de mancare obisnuite includ antricoate (zrezek), carnati (klobasa) si gulas (golaz), preparat de obicei din carne de porc. Influentele din bucataria italiana includ pastele (testenine), pizza (pica), ravioli (zlikrofi) si risotto (rizota).
Alte feluri unice ale slovenilor sunt - kraski prsut (sunca uscata), struklji (galuste pe care slovenii le prepara in 70 de feluri diferite, umplute cu dulce, carne sau legume), zganci (mamaliga) si zlikrofi (galuste din cartofi, o specialitate a zonei Idria). Printre deserturile specifice se numara potica, un fel de rulada cu nuca si umplutura, si gibanica, un desert mai greoi, un fel de tort cu mac, alune de padure, mere, stafide, branza si altele, plus frisca.