Mancare specifica Estremoz
O vacanta de neuitat presupune ca turistul sa interactioneze cat mai mult posibil cu localnicii, luand parte la activitatile si obiceiurile cumunitatii. Iar mancarea traditionala din Estremoz nu trebuie evitata sub nicio forma!Mancarurile portugheze, daca ar suporta aceasta comparatie, ar fi un soi de "moldovenisme" europene: feluri multe, consistente, parfumate, bogate in ierburi, dar nu neaparat picante. Ajutati de geografie, dar si de istoria de exploratori / cuceritori, portughezii si-au construit o bucatarie nationala care oscileaza bland intre clasica bucatarie mediteraneeana, ierburile insulelor din Atlantic si gatitul fara graba, la foc mic, al Africii de Nord.
Unde e mare, e peste, dar parca nicaieri in lume nu se mananca atata cod ca in Portugalia. E pestele national, servit – de prin secolul al 15-lea - in toate felurile posibile: la tigaie, in baie de ulei, fiert la foc mic sau la foc iute, la gratar, inabusit in vas de lut sau la protap. Alaturi de cod, mai stau la loc de cinste caracatitele, calamarii, crabii, langustinele, midiile, stridiile si zecile de subspecii de crustacee care populeaza tarmurile din Madeira. Reteta de baza a oricarui bucatar de la malul marii este, de altfel, Caldeirada, un soi de tocanita pescareasca din bucati de cod si scoici de toate felurile, cu rosii, cartofi si ceapa.
Prin zonele mai sarace, se practica inca pastrarea sardinelor la saramura, insa tot mai rar, dat fiind numarul enorm de fabrici de conserve de peste care au napadit coasta Portugaliei.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la