Mancare specifica Kiev
O vacanta de neuitat presupune ca turistul sa interactioneze cat mai mult posibil cu localnicii, luand parte la activitatile si obiceiurile cumunitatii. Iar mancarea traditionala din Kiev nu trebuie evitata sub nicio forma!Ca orice capitala care se respecta, Kievul pune la dispozitia locuitorilor si vizitatorilor o gama variata de restaurante, localuri, baruri si pub-uri, fiecare cu propriile standarde si tipuri de servicii, dar mereu avand un public tinta bine stabilit. Prin urmare, in acest oras, oricine poate manca foarte bine la preturi acceptabile. Bucataria locala nu este dintre cele mai prestigioase din lume, iar turistii care asteapta cu mult entuziasm sa savureze singurul preparat cu oarecare rezonanta pentru ei, puiul Kiev, sunt surprinsi sa constate ca lipseste din meniurile cu produse traditionale. Asta pentru ca, de fapt, reteta e de origine frantuzeasca.
Lanturile de fast food-uri sunt foarte populare si ofera produse variate, nesperat de ieftine. Puzata Khata este paradisul gurmanzilor fara prea multi bani in buzunare, caci acolo se aplica taxe de tipul pay-per-plate – fiecare isi indeasa cat poate in farfurie, dar plateste o suma fixa. Bineinteles, statul la coada este un sport obligatoriu acolo. Totusi, pe langa faptul ca doua persoane au ocazia sa manance pe saturate, platind mai putin de 12 dolari, cel mai mare avantaj este ca se poate face o incursiune in bucataria locala, preparatele fiind, majoritatea, cu specific ucrainean. Exista in oras cinci magazine Puzata Khata, trei dintre ele peste drum de Piata Bessarabski, unul pe strada Sahaidachnoho si altul in piata Kontraktova, in apropierea statiei de metrou.
Despre Vesuvio Pizza se spune ca este cea mai buna pizzerie din oras, si prima in stilul nord american. Cu un meniu care include nu mai putin de 25 de sortimente diferite, este o adevarata incantare, caci preturile pornesc de la un minim de 5 dolari de persoana, si includ si o bautura racoritoare.
Locatiile de tip Kartoplia – specializate in piureuri si o varietate impresionanta de salate -, Two Geese – care servesc in regim de cantina – sau Domashnia kukhnia – unde pot fi incercate bufeturi cu preparate tipic ucrainiene, favoritele studentilor – se gasesc in multe parti ale orasului si au avantajul ca ofera mancare gustoasa si ieftina.
Pentru venituri medii, oferta este cel putin la fel de generoasa. La ResTop, pe strada Zhitomirskaya numerele 3-4, cele mai diversificate meniuri europene impreuna cu cateva preparate speciale pe baza de sushi pot fi savurate intr-o atmosfera destinsa si prietenoasa, oricand intre 09.00 dimineata si 23.00 noaptea.
Pentru fusion cuisine – meniu cu cel putin sase feluri diferite de mancare pentru degustat – si niste cocktailuri unice, Ikon restaurant & bar din strada Basseinya numarul 5a este un adevarat paradis. Deschis de duminica pana miercuri intre orele 12.00 si 01.00, iar de joia pana sambata intre 12.00 si 06.00 – cand au loc petreceri de regula, orice turist care ii trece pragul poate manca excelent platind aproximativ 40 de dolari.
La CCCP, chiar peste drum de memorialul Great Patriotic War, se servesc preparate cu specific sovietic, prezentate insa intr-un meniu in limba engleza. O persoana poate cheltui aici in jur de 10 dolari, iar pentru o masa cu adevarat deosebita exista si un meniu de tip business, care se ridica la aproximativ 20 de dolari. Traditionala bautura Uzvar, facuta din fructe afumate, este si ea inclusa in meniu.
Cat despre optiunile privind bauturile de orice fel, in Kiev sunt foarte populare pub-urile irlandeze – The Golden Gate, O’Briens sau Belfast Pub si cafenelele belgiene Belle Vue si Le Cosmopolite. O bere la jumatate poate costa intre 1 si 5 euro, in functie de marca, iar o cafea sau un cappucino extra large, foarte populare in zona, cam 3 dolari.
Indiferent de restaurantul ales, turistii sunt sfatuiti sa incerce cateva preparate traditionale precum supa borshch – facuta cu carne, ciuperci, fasole si prune, supele de varza, holubtsi – varza impanata sau varenyky – foietaj umplut cu cartofi, carne, branza sau fructe. Lactatele si produsele de patiserie sunt si ele printre preferatele localnicilor, dar poate cea mai greu de digerat pentru un turist ar fi untura de porc, pe care ucrainienii o intind pe paine in loc de unt. Se gasesc asemenea specialitati asezonate chiar cu usturoi sau bucatele de bacon.
Cu siguranta nimeni nu va suferi de foame in acest oras, decat calatorii care, fascinati de frumusetile ce li se descopera, vor uita sa mai si manance.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la
